Search
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Akadálymentesített nézet
Budapesti Corvinus Egyetem
New Project (16)

A JÖVŐ
CAMPUSA

day
hour
minute
second
New Project (16)

CORVINUS GELLÉRT CAMPUS

nap
óra
perc
másodperc

A projekt számokban

0
Kollégiumi férőhely
0
fő számára olvasóterem
0
fős adattér
0
négyzetméter park
0
négyzetméter oktatási tér
0
négyzetméter közösségi tér
0
négyzetméter sportolásra
0
négyzetméter kutatás, fejlesztés terei
0
Kollégiumi férőhely
0
fő számára olvasóterem
0
fős adattér
0
négyzetméter park
0
négyzetméter oktatási tér
0
négyzetméter közösségi tér
0
négyzetméter sportolásra
0
négyzetméter kutatás, fejlesztés terei

Készül a jövő Campusa

A Corvinuson 2020-tól folyik az Egyetem új Campusának tervezése. Az épület a Ménesi úton található, és terveink szerint 2024 tavaszán telik meg élettel. A fejlesztés célja, hogy az Egyetem számára létrejöjjön egy hazánkban kiemelkedő, innovatív, inspiráló terekből álló, jövőorientált új Campus. Egy olyan hely, amely minőségi személyes pillanatoknak ad otthont, amelyben magától értetődő az élményszerű közös munka, és az innováció bölcsője lehet. 

 

Az épület az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdona, ahogyan a projekt koordinációjáért is ők felelnek, a Campust pedig hosszú távon az Egyetem fogja használni. A lehetőségeket tehát az Alapítvány biztosítja, a fejlesztés tartalmának vízióját pedig az Egyetemmel közösen alakítjuk ki. 

Tudj meg mindent!

A csúszka jobbra-balra mozgatásával látható a kezdeti és a jövőbeli megjelenés 

New Project - 2023-04-11T143411.332New Project - 2023-04-11T143439.012
New Project - 2023-04-11T143805.90203
0
Kollégiumi férőhely
0
fő számára olvasóterem
0
fős adattér
0
négyzetméter park
0
négyzetméter oktatási tér
0
négyzetméter közösségi tér
0
négyzetméter sportolásra
0
négyzetméter kutatás, fejlesztés terei
Budapesti Corvinus Egyetem

Melyek a fő célok?

A hagyományos, tantermi keretek között zajló oktatási funkciók mellett kreatív kooperációra alkalmas oktatási terek is helyet kapnak itt, valamint dedikált helye lesz a kutatásoknak, vállalati partnerekkel közös innovatív projektek megvalósításának. A Campuson számos közösségi tér is létrejön, valamint sportolási lehetőségek is nyílnak majd. Emellett a fejlesztés révén bővülnek a kollégiumi funkciók is.

Az új Campuson a csendes elmélyülésre lehetőséget adó olvasótermek, valamint egyéni és csoportos tanulási terek is elérhetőek lesznek. Mindemellett, a Campus fontos új funkciója lesz az adattér, amely az adattudomány iránt érdeklődő hallgatók és oktató-kutatók számára készülő adatelemzési és adatvizualizációs kreatív hub lesz.

Budapesti Corvinus Egyetem

Az épület nemcsak tartalmában, hanem kivitelezésében is egyedülálló lesz a hazai felsőoktatásban, hiszen a tervek szerint a nemcsak oktatási keretek között ritkának számító LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épül.

Hírek

EGYEDI KONCEPCIÓ

Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem
Budapesti Corvinus Egyetem

Galéria

A Ménesi Campus látványtervei:

JÁRD BE VELÜNK!

Kérdések és válaszok

Oktatás

A Campus oktatási termeit hibrid kollaboratív térnek hívjuk. Kialakításuk célja az volt, hogy a terem minél inkább alkalmas legyen a csoportos munkára, bármikor könnyen átrendezhető legyen és 

Az új Campuson hagyományos könyvtár nem, de a csendes elmélyülésre lehetőséget adó olvasótermek, valamint egyéni és csoportos tanulási terek is elérhetőek lesznek. Mindemellett, a Campus fontos új funkciója lesz az “Adattér”, amely az adattudomány iránt érdeklődő hallgatók és oktató-kutatók számára készülő adatelemzési és adatvizualizációs kreatív hub lesz. 

A Campuson a tanulási terek átrendezhetőek, rugalmasak, átláthatóak – minden az szolgálja, hogy együtt lehessen alkotni. A terek többségében olyan minőségű az oktatástechnológia, hogy az, ha valaki online kapcsolódik be az órákba, semmi fennakadást nem fog okozni. Elérhető lesz majd egy Makerspace, ahol közösen lehet majd fizikailag is tárgyakat létrehozni, az Adattér, ahol világszínvonalú munkakörnyezetben lehet majd dolgozni mindenen, ami adat. 

A Filozófia, Politika, Gazdaság (PPE) és az Üzleti adattudomány (Data Science in Business) alapszakok, és egyes mesterszakok hallgatói fognak majd mindennap a Campuson tanulni, valamint a posztgraduális képzések egy részét is itt tartjuk majd. Mindemellett, az Egyetem most fejlesztés alatt álló tehetséggondozó programjának kurzusai is jelentős részben a Campuson lesznek. A szakok kiválasztásánál a meghatározó szempont az volt, hogy az oktatási program mennyire tudja kihasználni az infrastruktúrát. 

TERVEZÉS, ÉPÍTKEZÉS

Igen, többfélét is! Izgalmas az újrahasznosított anyagból készült akusztikus falburkolat, amely a tanulási terekbe kerül majd, és az egyedülálló magyar innováció eredményeképp létrejött Litracon üvegbeton pult a bejárati csarnokban. 

A Campus LEED Gold fenntarthatósági minősítés kritériumai szerint épül és fog működni, ami egyedülálló a magyar felsőoktatásban. Ezen túl az épület AA+ energiahatékonysági bizonyítvánnyal fog rendelkezni. Ez a gyakorlatban legfontosabbként azt jelenti, hogy az épület energiarendszere napelemekre és földhőszondás hőszivattyúkra épül, kiemelten jó a szigetelése, de például olyanokra is figyelemmel van, minthogy a fényszennyezés ne legyen a szükségesnél nagyobb. 

A fejlesztés két részből áll: A tartalmi tervezés az Egyetem Ménesi Campusfejlesztés Belső Világ Projektjének feladata. A Projekt tagjait az Elnöki Testület jelölte ki. A munkában azok vesznek részt, akik későbbiekben birtokba veszik a Campust: hallgatók, oktatók-kutatók és az Egyetem egyes stratégiai és üzemeltetési feladataiért felelős kollégák. A Projekt munkáját külső szakértői csapat is segíti. Az építészeti fejlesztés során pedig a gyakorlatban is megvalósul, amit a Belső Világ Projekt megálmodott. Ennek teljes jogú tagjai között szerepelnek hallgatók is, így a tervezés során az ő véleményük is beépül a szempontok közé. 

Az épület a Ménesi út 5. szám alatt található. A felújítás 2024 tavaszi félévében készül el. Az új Campus számos új funkciót is jelent egyben. A közösségi terek és a kollégiumi szolgáltatások bővülése mellett lehetőség nyílik a vállalti kapcsolatok erősítésére, nemzetközi kutatásokban való részvételre, valamint több kiscsoportos projektmunkára alkalmas térrel is rendelkezni fog az épület. A kooperatív oktatási terekben mintegy 680 hallgató tud majd egyszerre dolgozni, emellett egy kb. 300 fős előadóterem is rendelkezésre áll majd. Az új Campus az egyetem összes hallgatója számára nyitott lesz. 

A közösségi tervezésben azok vettek részt, akik későbbiekben birtokba veszik a Campust: hallgatók, oktatók-kutatók és az Egyetem egyes stratégiai és üzemeltetési feladataiért felelős kollégák. A külső szakértők által támogatott, fél évet felölelő, intenzív workshop sorozat eredménye egy átfogó campus vízió és egy szakmai program volt, ami alapját adta az építészeti fejlesztésnek. 

 

KOLLÉGIUM

A kollégiumban 2, illetve 3 ágyas szobák érhetők el. 

A Budapesti Corvinus Egyetem stratégiájával összhangban az elsődleges cél a minél nemzetközibb és diverzifikáltabb lakóközösség kialakítása az új Campuson is. Ennek érdekében a lakók számos képzési programból jelentkezhetnek. A kollégium működtetésében is vezetünk be új szolgáltatási elemeket, továbbá közösség építő programok is lesznek. A pilot időszak során tapasztaltak alapján tervezzük kialakítani a jövőbeni működést.

Lehet két- illetve háromágyas szobába is jelentkezni, a kétágyas szoba ára 60 100 Ft/fő/hó, a háromágyasé 53 100 Ft/fő/hó  A két kiemelt szak, melyeknek képzési helye a Gellért Campus (PPE és Data Science) hallgatói további kedvezményt kapnak a díjból. Ezek az árak nem vonatkoznak a Study Abroad és az Erasmus programban résztvevőkre.

Mert az ő óráik a Gellért Campuson lesznek, így nekik elsődleges szempont, hogy abban az épületben kapjanak elhelyezést. 

A két kiemelt szakról igen (PPE és Data science), akik nem ezekre a szakokra járnak, a tavaszi félévben a Földes Ferenc-, Kinizsi- és a Tarkaréti Kollégiumi szabad férőhelyekre tudnak pályázni.

Terveink szerint a standard kollégiumi szolgáltatások teljeskörűen elérhetőek lesznek. A standard szolgáltatásokon túl felár ellenében prémium szolgáltatás csomag is igényelhető. A kényelmes, újonnan berendezett szobák klimatizáltak. Minden szobához tartozik önálló vizesblokk, a szinteken teljesen felszerelt közös használatú étkező, konyha, mosókonyha szárítógéppel, közösségi tér, kollaborációs tér, kerékpártároló várja a lakókat. A jövőben a Campus területén működni fog sportközpont, mozgásstúdió, étkező, kávézó, sportpálya.

A pilot időszak során tapasztaltak alapján vizsgáljuk felül, hogy milyen szolgáltatások elemek kerülhetnek még bevezetésre. Lesznek továbbá mindenki számára elérhető értékmegőrző trezorok.

Alap csomag:

Beköltözéskor ágynemű garnitúra és huzat, a szinteken lévő konyhák alapfelszereltek. Mosási és szárítási lehetőség a szinti mosókonyhákban.

 

Prémium csomag:

Ára: 10 ezer ft/fő/hó Csak szobánként kérhető a szolgáltatás.

Két hetente szoba és vizesblokk takarítás, ágynemű csere.

Igen, igény esetén szobánként lehet kérni a plusz szolgáltatás csomagot.

A 2024. szeptember 1-től érvényes árak -a tényleges üzemeltetési költségek figyelembevételével – 2024 nyári időszak alatt kerülnek meghirdetésre.

Külföldi és magyar hallgatókat, akik a keresztféléves kollégiumi felvételi eljárásban jelentkeznek. Továbbá lesznek kollégiumi működést segítő támogató hallgatók, koordinátorok.

Igen, pályázat benyújtására van lehetőségük a budapestieknek is, értelemszerűen a felvételi rendszer előnyben részesíti a vidéki hallgatókat a távolsági pontok figyelembevételével.

Stipendium Hungarikum (kizárólag PPE és Data science szakokról), Study Abroad, Erasmusos, illetve egyéb nemzetközi programos hallgatók is elhelyezést kaphatnak a Gellért Campus kollégiumában. 

A szinteken lévő konyhák alapfelszereltek (pohár, bögre, evőeszköz, étkészlet és egyéb főzéshez szükséges eszközök), valamint teljes műszaki felszereltséggel rendelkeznek (beépített főzőlap, sűtő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, vízforraló).

Minden szobához tartozik egy vizesblokk.  Továbbá az oktatási területeken, illetve a kávézó részen közösségi mosdók is elérhetőek.

A kollégiumi pályázat 2023 decemberében kerül meghirdetésre és 2024. január elején fog indulni, beköltözni a tavaszi félév megkezdése előtti napokban lehet.

SZABADIDŐ, KÖZÖSSÉGI ÉLET

Persze, a Campus épülete minden egyetemi polgár számára nyitott! 

A Campuson számos közösségi tér lesz, amit a hallgatók birtokba vehetnek: például a lounge és a kert pihenésre és lazításra, a projekt terek csoport munkák elkészítésére, vagy az olvasó terem elmélyült tanulás céljából mind a hallgatók rendelkezésére állnak majd.   

Igen, a Campus kialakításánál a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont volt, ezért az épületet körülvevő park szerepe nagyon fontos volt a tervezés során. 

Az Egyetem célja az volt, hogy minél több embernek változatosabb sportolási lehetőséget tudjon nyújtani.  

Igen. Előreláthatólag tavaszra tud megvalósulni.

Kardió- és erőnléti gépek egyaránt lesznek.

A sportközpont sportpályája focira, kosárlabdára, röplabdára és teniszre van kialakítva.

A sportpálya teniszre is alkalmas lesz.

2841 m2 a teljes terület

Az Egyetem hallgatói és dolgozói, valamint külső felhasználók is.

Igen, lesz egy kültéri focipálya, illetve a parkban is lehet szabadon sportolni.

A CAMPUSRÓL

Az épületegyüttes a Gellérthegy oldalában, a Ménesi út, a Kelenhegyi köz és a Mányoki út által határolt telken fekszik. A felújítás 2024 tavaszi félévében készül el. 

A Campuson multifunkciós, együttműködésre ösztönző tanulási terek, projekt- és inkubációs terek, az Adattér elnevezésű adattudományi kreatív tér, egy Makerspace, négy emeletnyi közösségorientált kollégium, valamint sportközpont és park várja majd az egyetemi polgárokat. 

A teljes Campus területe (az azt körülvevő park nélkül) a Fővám téri E épület nagyjából felét teszi ki. A kooperatív oktatási terekben mintegy 680 hallgató tud majd egyszerre dolgozni, emellett egy kb. 300 fős előadóterem is rendelkezésre áll majd. A csendes elmélyülést támogató olvasó térben egyszerre 50, az Adattérben 40 hallgató tud majd tartózkodni. A kollégium 2 és 3 ágyas szobáiban 180 hallgató tud majd beköltözni. 

A Campus az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány tulajdona, az Alapítvány irányította az Egyetem céljára készülő campusfejlesztést. A fejlesztés alapjául szolgáló koncepciót közösségi tervezéssel alkotta meg az Egyetem. 

A Campus 5 perc sétára található Gárdonyi tértől és 7 perc sétára a Móricz Zsigmond körtértől, ahonnan számos tömegközlekedési eszköz elérhető (Fővám tér irányából a 47/49-es villamos, 4-es metró).  

A Campuson minimális számú parkolóhely lesz, az autóval érkezők a környező utcákban, vagy egy, a campustól 5 perc sétára található parkolóházban tudnak megállni. 

A hagyományos, tantermi keretek között zajló oktatási funkciók mellett kreatív kooperációra alkalmas oktatási terekkel is rendelkezni fog az épület, valamint dedikált helye lesz a kutatásoknak, vállalati partnerekkel közös innovatív projektek megvalósításának. A Campuson számos közösségi tér is létrejön, valamint sportolási lehetőségek is nyílnak majd. 

A pesti épületektől kb. 15-20 perc alatt érhető el tömegközlekedéssel az épület, 25 perc alatt gyalog és 10 perc alatt kerékpárral. Az órarendek tervezésénél figyelembe vesszük a két épület közötti közlekedéshez szükséges időt, sőt az a törekvés, hogy a Campus “egynapos” jellegű legyen. 

Az épületben egy levest, szendvicseket, salátákat kínáló kantin és ételmelegítési lehetőség kap helyet. Emellett több kávépont is rendelkezésre áll majd. 

A magasabbik, K torony felső szintjét meghatározó „korona”, a bejárati csarnokot díszítő, árfolyamdiagramok által inspirált lámpainstalláció, az Adattérbe kerülő, hetvenes évekbeli hálózatirányító tábla. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2023.12.09. - 11:58:00