Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Mindenki számára átlátható folyamat vezet az új intézetvezetők kiválasztásához

2022-05-09 09:19:45

Május 13-án zárul le az intézetvezetői pályázatok beadási határideje, ezért Szabó Lajos általános rektorhelyettessel és Csentericsné Arnold Zsuzsanna HR-vezetővel beszélgettünk a nyílt pályázatokról, a verseny fontosságáról és a kiválasztási folyamat menetrendjéről.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

„Ez a kiválasztási folyamat egy jelentős kultúraváltást hoz az egyetem életébe, hiszen minden intézetvezetői pozícióra nyílt pályázaton lehet jelentkezni, és egy transzparens kiválasztási folyamat végén születik meg, kik fogják vezetni a Corvinus Egyetem intézeteit”

– mondta a beszélgetés elején Szabó Lajos általános rektorhelyettes, majd hozzátette, hogy szeretnék, ha érdemi párbeszéd alakulna ki az egyetemen belül a végleges intézeti struktúráról, valamint az intézetek vezetőinek személyéről. 

A pályázatokat május 13-ig várja az egyetem vezetése, egy kör hiánypótlást követően pedig május 18-án válik teljessé a pályázók névsora. Szabó Lajos hangsúlyozta, hogy a jelölteknek minél jobban be kell vonni az egyetemi közösséget a szakmai koncepciójuk összeállítása során: „Arra biztatok minden pályázót, hogy konzultáljanak az egyetem vezetőivel, a HR-vezetővel és a leendő közvetlen munkatársaikkal is, hogy olyan koncepcióval érkezzenek a pályázati bíráló bizottság elé, amely élvezi a szervezetben dolgozók támogatását”. 

A beérkezett pályázatokat első körben a rektor, a rektorhelyettesek, a HR-vezető, valamint a Professzori Testület három tagja véleményezi, előre megadott szempontok alapján. Ezt követően a pályázati bizottság minden pályázóval egyórás személyes beszélgetést tart, amely alapján minden intézet esetében összeállít egy shortlistet. 

Legfeljebb két jelentkező kerülhet a shortlistekre, a bizottság pedig megvizsgálja a pályázatok ismeretében, hogyan áll össze részleteiben is az alakuló intézeti struktúra. A shortlisten szereplő jelölteket a bizottság ismét meghallgatja, azzal kapcsolatban, hogy a koncepciójuk mennyire illeszkedik az összes intézetet tartalmazó tervezett intézeti koncepcióhoz. Ezen egyeztetések után minden intézet esetében kialakul a bizottság által első helyen rangsorolt pályázók névsora. 

Június 8. és 10. között minden első helyen rangsorolt intézeti vezetőt nyilvános fórumon hallgat meg az egyetem közössége. A jelöltek prezentációt készítenek a szakmai programjukról, amelyet nyilvánosan elérhetővé is tesznek az egyetem honlapján.  

„Moderált fórumot tartunk, ahol a jelölt prezentációját követően elsőként kérdéseket lehet feltenni a jelöltnek, majd bárki kifejtheti a véleményét a pályázati programról” – mondta Szabó Lajos. Ezek a fórumok az egyetem teljes közössége számára nyilvánosak lesznek. 

„Elsősorban a leendő intézetben dolgozó kollégák véleményére leszünk kíváncsiak a fórumokon, de természetesen mindenki hozzászólhat a beszélgetéshez” – fogalmazott Szabó Lajos.  

Csentericsné Arnold Zsuzsanna azt is kiemelte, hogy a HR számára nagyon fontos, hogy minél több szempont alapján vizsgálják meg a jelölteket. „Úgy dolgoztuk ki a folyamatot, hogy minden szakasznál meghatároztuk az értékelési szempontokat, és az volt a célunk, hogy minél több ember véleménye számítson a kiválasztás során”. 

A folyamat végén a Szenátus június végi ülésén véleményezi a javasolt intézeti vezetők személyét, mindegyik jelölt támogatásáról szavazást tartanak, majd a Szenátus véleményét mérlegelve a rektor véglegesíti az intézetvezetők felé tett ajánlatot.  

A folyamat július első hetében ér véget, amikor megtartják az első intézeti értekezleteket a rektor részvételével. 

Az intézetvezetők kiválasztásával kapcsolatos pontos menetrend az alábbi linken érhető el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 20:16:31