Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Minden, amit az új mesterszakos felvételiről tudni kell

2023-11-22 16:35:00

Aki 2024-ben felvételizik mesterszakra, az mindenképp olvassa el ezt a cikket, ugyanis lesz egy plusz eleme a felvételinek. Megismertetjük veled a GMAT, GMAT FE, NMAT és GRE rendszerét.
Budapesti Corvinus Egyetem

Egységesebb felvételi 

Bevezettünk egy olyan lépést a felvételi eljárásba, amivel leváltva az eddigi szakonkénti felvételit, egységesebben tudjuk mérni a jelentkezők tudását. Erre négy felület áll rendelkezésedre, amelyek közül te választhatod ki, melyiken szeretnéd megmérettetni a tudásod. Most a Corvinus is bevezeti azokat a teszteket, amelyet számos ország neves egyetemei már használnak a felvételi eljárás során. Az új felvételi bevezetésével egyúttal megszűnt a nyelvvizsgakövetelmény. 

Corvinusosok előnyben

Legalább jó minősítésű, nálunk szerzett diplomával garantált a Corvinus Ösztöndíjas helyed a nappali mesterképzéseinken. Így se nemzetközi tesztet, se szóbeli felvételit nem szükséges tenned. (Kivéve az eltérő felvételi kritériumrendszerű képzések: az angol nyelvű Vezetés és szervezés, Közgazdásztanár és az MBA programok.) 
Fontos! A kreditelismertetési eljárást akkor is le kell folytatnod, ha legalább jó minősítésű Corvinusos oklevéllel rendelkezel (Amennyiben olyan szakra jelentkezel, ahol erre szükség van. Részletek hamarosan).

A fenti információk nem vonatkoznak az MBA képzésre, az angol nyelvű Vezetés és szervezés, valamint a Közgazdásztanár szakra. Ha ezekre a képzésekre szeretnél jelentkezni, a szakos oldalakon keresd az információt. 

  • Az NMAT egy olyan teszt, ahol 120 perc alatt van lehetőséged 108 kérdést megválaszolni. Mérik az angol nyelvtudásodat, kvantitatív képességeidet egyebek közt algebrai és valószínűségszámítási témakörökben, grafikonok és táblázatok elemzésében, valamint logikai érvelési feladatokra is számíthatsz. Maximálisan 360 pontot szerezhetsz. 

Tájékozódj az árakról, a felkészülésről és a feladatokról ezen az oldalon. 

 

  • A GMAT feladatsora négy tudásterületen méri a képességeidet: kvantitatív gondolkodás (algebra, geometria statisztika halmazok, valószínűség stb.),  verbális érvelés (írás, olvasás, szövegértés, hiba javítás angol nyelven), integrált érvelés (üzleti iskolák tudását méri, például esettanulmányokban bemutatott adatok elemzése) és analitikus írásbeli értékelés (kritikus gondolkodás és a gondolatok közlésének képességét méri). 180 perced lesz a feladatsor megoldására. Maximálisan 800 pontot szerezhetsz. 

Tájékozódj az árakról, a felkészülésről és a feladatokról ezen az oldalon. 

Figyelem! Csak január 15-ig tudod letenni a vizsgát a GMAT oldalán, utána csak a GMAT FE lesz elérhető. A GMAT eredményed ettől függetlenül érvényes marad.

  • A GMAT FE (Focus Edition) három tudásterületet mér. A kvantitatív érvelés rész problémamegoldó kérdésekből áll, amelyet algebrai és számtani módszerekkel kell megoldanod. A verbális érvelés szövegértési és kritikai érvelési feladatokat tartalmaz, míg a data insights részben arra kíváncsiak, mennyire vagy képes elemezni és értelmezni az adatokat. A vizsga 75 perc hosszú és 805 pontot lehet maximálisan elérni. 

Tájékozódj az árakról, a felkészülésről és a feladatokról ezen az oldalon. 

 

  • A GRE vizsgán a verbális érvelést (írott szöveg elemzése), kvantitatív gondolkodást (problémák megoldása, alapvető matematikai készségek, fogalmak) és analitikus írást (összetett gondolatok alátámasztása, érvelés, fókuszált és koherens vita fenntartása) mér. 

Tájékozódj az árakról, a felkészülésről és a feladatokról ezen az oldalon! 

A tesztek kitöltésére neked kell időpontot foglalnod a rendszerben. 

A felvételi eljárásban legalább GMAT 500 pont, GMAT FE 485 pont vagy GRE 300 pont vagy NMAT 165 pont szükséges. 

Corvinus Ösztöndíjas helyre pedig akkor van esély bekerülni, ha legalább GMAT 590 pontot, GMAT FE 565 vagy GRE  311 pontot vagy NMAT 189 pontot érsz el. 

Hogy a teszteken szerzett pontszámot hogyan váltsd át felvételi pontokká, nézd meg ebben a táblázatban. 

A nemzetközi tesztek mellett vannak szakok, ahol szóbeli vizsgát is kell tenned, amennyiben nem rendelkezel 75 felvételi pontot érő nemzetközi teszttel vagy akkreditált oklevéllel. Nézd meg ebben a táblázatban, melyik szakon van szóbeli vizsga! 

A szóbeli felvételi pontja csak akkor számít az eredménybe (amennyiben a szakon van szóbeli), ha 65-74 felvételi pont értékű nemzetközi teszted van. Ha 75 vagy több felvételi pontot érő nemzetközi tesztet töltöttél fel, nem számít a szóbeli felvételi pontja. 

Mindegyik vizsga nyelve angol, válaszd ki a számodra ár-érték arányban vagy tudásszint szerint a legmegfelelőbbet! 

 

A jelentkezés módja 

Mesterszakra jelentkezni a megszokott módon a felvi.hu oldalon lehet, ennek határideje február 15. Ezzel azonban csak az igényt nyújtottad be, hogy a Corvinusra szeretnél jelentkezni.  

Fontos: a nemzetközi teszted eredményét igazoló dokumentumot az intézményi felültere kell feltöltened. Ezt április 15-ig, vagy a hiánypótlási időszakig, július 10-ig kell megtenned.  

Az egyéb feltöltendő dokumentumokról és a feltöltésről ezen az oldalon tudsz majd tájékozódni a felvételi eljárás indulásakor. 

Részletes tájékoztatást ebben a dokumentumban találsz. 

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 11:11:01