Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Csaknem felére csökkent a Corvinus gázfogyasztása az előző negyedévben

2023-02-07 09:50:39

A gázfogyasztás mellett az áramfogyasztásban is jelentős megtakarítást ért el az Egyetem.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Csaknem 51 százalékkal csökkent a Corvinus gázfogyasztása 2022. negyedik negyedévében a 2021-es év azonos időszakához viszonyítva. Az október 1. és december 31. közötti időszak adatai a pandémia előtti utolsó, 2019-es év hasonló időszakának fogyasztásához képest is több mint 47 százalékos csökkenést mutatnak. 

Ez hozzávetőlegesen 170 ezer köbméternyi gázmegtakarítást jelent 2021. utolsó negyedévéhez képest, amivel többi mint 140 átlagos fogyasztású háztartást lehetne ellátni egy éven keresztül a 2021-es lakossági átlagfogyasztással számolva. 

A háromhetes téli szünetben ennél is nagyobb volt a megtakarítás, a Főépület adatai szerint több mint 80 százalékkal csökkent a gázfelhasználás 2022. december 23. és 2023. január 16. között. Ez az eggyel korábbi (2021-2022-es) hasonló időszakhoz képest nagyságrendileg 34 ezer köbméter, a pandémia előtti utolsó (2019-2020-es) hasonló időszakhoz képest pedig több mint 28 ezer köbméter gázmegtakarítást jelent. Ez lakossági átlagfogyasztással számolva 23-28 átlagos háztartás éves átlagfogyasztásának felel meg. 

Bár az energiaárak szempontjából jó kiindulóhelyzetben van a Corvinus, mivel a nemrég megkötött hosszútávú energetikai szerződések versenyelőnyt jelentenek, Domahidi Ákos szerint “nem tehetjük meg azt, hogy elpazaroljuk ezt az előnyt, erre kell építenünk a fenntarthatósági törekvéseinket is”.  A cél érdekében 20 fokra állítottuk be az épületek fűtését, a főépületben csak a déli kaput tartjuk nyitva, az órarendet pedig a fűtési lehetőségeknek megfelelően optimalizáltuk. 

A fenntarthatóságot célzó intézkedések olykor a komfortérzet csökkenésével járhatnak, melyet további optimalizálással igyekeznek ellensúlyozni a Campus szolgáltatások munkatársai. Emellett folyamatosan dolgoznak olyan műszaki megoldásokon, amivel a jövőre nézve kisebb komfortkieséssel is fenntartható mértékű fogyasztás érhető el. 

A fogyasztás változásában az intézkedések mellett az átlaghőmérséklet változása is szerepet játszhat. A FŐTÁV szolgáltatási területén mért, az Országos Meteorológiai Szolgálattól származó hőmérsékleti adatok szerint 2022-ben valóban magasabb volt a havi átlaghőmérséklet mindhárom hónapban 2021-hez képest. Ebből az októberi eltérés volt kiugróan magas több mint 2,5 Celsius fokkal, novemberben és decemberben viszont az eltérés 1 Celsius fokon belül maradt. 

2019-hez képest ugyanakkor 2022. októberében, novemberében és decemberében is alacsonyabb volt az átlagos havi középhőmérséklet, így ebben az összehasonlításban az átlaghőmérséklet eltérése éppen az ellenkező irányba hatott. 

Az áramfogyasztás is jelentősen csökkent 

Több mint 24 százalékkal csökkent a Corvinus áramfogyasztása 2022. utolsó negyedévében 2021. hasonló időszakához képest, de 2019-hez viszonyítva is csaknem 23 százalékos volt a fogyasztáscsökkenés. 

A megtakarítás így hozzávetőlegesen 300 ezer kWh volt ebben az időszakban 2021-hez képest, ami csaknem 120 átlagos lakossági felhasználási hely éves fogyasztásának felel meg. 

Az áramfogyasztás csökkentésére több projektet is indított az egyetem. Új, energiatakarékos izzókkal felszerelt asztali lámpákat kaphattak a Corvinus dolgozói, akik vállalták, hogy csak szükség esetén használják a mennyezeti világítást, és elindítottunk a konyhai eszközök optimalizálását is. Utóbbi projekt megvalósulása 2023-ban várható, ami reményeink szerint tovább csökkenti majd az Egyetem áramfelhasználását. 

Az egyetemi infrastruktúra működését is optimalizálták a fogyasztáscsökkentés érdekében. Csökkentették például a légkezelő berendezések üzemidejét, lekapcsolták a C épület homlokzati világítását és a Könyvtár párásító berendezéseit is leállították. Emellett a Főépületben mozgásérzékelővel szerelték fel a közlekedő és közösségi terek lámpáit, így az éppen használaton kívüli folyosókon is jelentős fogyasztáscsökkenés érhető el. 

A Corvinus fenntarthatóságáról korábban a munkavállalókat is megkérdeztük. A Corvinus Green projekthez kapcsolódó kérdőívben olyan ötleteket osztottak meg a kitöltők, mint a nyomtatás csökkentése, a színesebb biodiverzitás a campuson, a szelektív hulladékgyűjtés, valamint az energiatakarékosság érdekében a víz-, villany- és klímatechnika hatékonyságának optimalizálása. 

Az egyetem megújuló fenntarthatósági stratégiája az egyetemi polgárok aktív bevonásával készül, de további közösségi bevonásra épülő fenntarthatósági projektekről is ötleteltek az első ERS Agora résztvevői.  

A Budapesti Corvinus Egyetem elkötelezett a közösségi fenntarthatósági tevékenységek támogatása és a fenntarthatóbb működés iránt, a számottevő változás eléréséhez ugyanis közös cselekvésre van szükség.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.20. - 11:22:22