Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

Üzleti kihívás és kulturális felfedezés – hallgatóink Belgrádban versenyeztek

2024-04-18 09:33:00

Alapszakos hallgatóink a Belgrade Business International Case Competition 2024 (BBICC 2024) üzleti esettanulmányi versenyen képviselték egyetemünket.
Budapesti Corvinus Egyetem

Idén 9. alkalommal került megrendezésre a Belgrade International Case Competition 2024 nemzetközi esetverseny, ahol 20 vezető gazdasági egyetem hallgatói mérték össze tudásukat. A verseny az egyik legnevesebb az üzleti esettanulmányi versenyek között, ahonnan a győztes egyetem egyenes ágon kvalifikálja magát az új-zélandi Bajnokok Ligájába. A Budapesti Corvinus Egyetem képviseletében Buzás Péter, Fekete Mirella, Gaál Dóra és Molnár Éva vett részt a versenyen, Morana Consulting néven – a tél halála, az újjászületés és álmok ősi szláv istennője által inspirálva. Felkészülésüket Matyusz Zsolt, az Operáció és Döntés Intézet docense segítette. 

Hallgatókat a Case Track kurzusrendszer alapszakos tárgya, a Cases on International Business Strategy sikeres elvégzése után választották ki a megmérettetésre. A versenyt alapos felkészülés előzte meg, amely során a Case Track oktatói mellett a Corvinus Case Track Community diákszervezet tapasztalt tagjai is iránymutatást adtak. 

Hallgatóink három üzleti problémára nyújtottak megoldási javaslatot a Belgrádban töltött egy hét alatt. A valós és aktuális eseteket Szerbiában működő ismert szervezetek adták. A verseny különlegességét adta, hogy nem fix divíziók voltak, hanem folyamatosan rotálták a csapatokat, és egy összesített tabella alapján jutott a legjobb 4 csapat a döntőbe. 

Az első eset megoldására 5 óra állt rendelkezésre, amely során a Jaffa, az édességeket és kekszeket gyártó nagy múltú szerb vállalat nemzetközi terjeszkedésére adtak javaslatot. Az eset különlegessége az volt, hogy minden csapat arra az országra dolgozta ki ezt a terjeszkedési javaslatot, ahonnan érkezett. Nagyon színvonalas prezentációkat követően a csapat az öt fős divízióban a harmadik helyet szerezte meg. 

A második 5 órás esetadó vállalat a REHAU Window Solutions volt, mely a REHAU nemzetközi cégcsoport egyik tagjaként ablakkeretek és szigetelési megoldások tervezésével és fejlesztésével foglalkozik. Szerbiában található a délkelet-európai központ, mely alá 11 ország (köztük Magyarország is) tartozik. A vállalat egy integrált CSR-marketing stratégiát kért a csapatoktól, mely a fenntarthatósági szempontok alkalmazásán túlmenően azok kommunikálását és a brand ismeretének növelését is tartalmazta a társadalom felé. A divíziós zsűrinkben helyet foglalt a vállalat vezérigazgatója is, és a zsűri a Morana Consulting jól alkalmazható CSR kampány javaslatát a legjobbnak találva az első helyre sorolták a csapatunkat, akik így összetettben a harmadik helyre jöttek fel. 

„A kedvenc élményem, amikor kihirdették, hogy megnyertük a második esetet, mi magunk sem hittünk a szemünknek” – emlékezett vissza Molnár Éva. 

A harmadik 24 órás esetmegoldás során a Science Fund of the Republic of Serbia (SFRS) állami szervezet problémáján dolgoztak a csapatok. Az SFRS a szerbiai tudományos és kutatási tevékenységek támogatására jött létre, és a tudományügyi és innovációs minisztérium irányítása alá tartozik. Az eset rendkívül komplex és sokrétű volt, magába foglalta a jelenlegi kutatási portfólió felülvizsgálatát és fejlesztését, valamint a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségek bevonását a mezőgazdasági vagy egészségügyi szektorba a kutatók, az üzleti vállalatok és a társadalom összehozásával és a szinergiák kiaknázásával. A csapat nagyon színvonalas megoldást bemutatva a harmadik helyen végzett a divízióban, összesítve pedig a nyolcadik helyen zárt a húsz résztvevőből. 

„Szerintem rengeteget fejlődtem, és ez az első versenytapasztalatom még izgatottabbá tett a következő versenyekre!” – emelte ki Buzás Péter. 

A szakmai fejlődés mellett nagy hangsúlyt kapott a szerb kultúra megismerése a verseny ideje alatt. A szerb verseny szervezői gondoskodtak arról, hogy hallgatóink életre szóló élményekkel térjenek haza. A szervezést csak a legnagyobb dicséret illetheti, minden program (legyen az szakmai vagy társasági) az előre eltervezettnek megfelelően zajlott, és a szervezők ezen túlmenően törekedtek a változatosságra is. Az egyetemi kísérőtanárok még egy igazi hercegnővel is találkozhattak a számukra rendezett vacsorán!  

  

„A szervezőcsapatok, a versenyzők végtelen kedvességet, profizmust és nyitottságot tanúsítottak, ezek tették igazán emlékezetessé a versenyt” – emelte ki Gaál Dóra. 

Gratulálunk hallgatóinknak és mentoruknak, hogy méltóan képviselték Egyetemünket a Belgrade Business International Case Competition 2024 (BBICC 2024) üzleti esettanulmányi versenyen! 

Köszönjünk a Case Track oktatóinak és a Corvinus Case Track Community alumni tagjainak a hallgatók felkészítésében való közreműködést! 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.01. - 00:47:41