Ugrás a fő tartalomra
Vissza a hírekhez

110 millió érv a Corvinus mellett

2022-11-15 09:25:00

A Corvinus kiszámolta a diploma karrierút értékének becslését, ami révén forintokban is kifejezhető, hogy megéri minket választani.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Ambassador

Kíváncsi vagy a képzéseinkre? Gyere el 2022. november 17-én a Corvinus mesterszakos nyílt napjára, vagy 2022. november 18-án az alap- és osztatlan szakos nyílt napra!

Az elemzés eredményeként kiderült, hogy egy gazdasági szakon végzett corvinusos hallgató egy teljes karrierút alatt várhatón nettó 340 millió forint összkeresetre számíthat, ami 110 millió forinttal több, mint az azonos szakokon végzettek országos átlaga. A pénzben mérhető előny forrása a megszerzett tudáson túl többek között azokban a készségekben és kompetenciákban rejlik, amit itt sajátíthatnak el hallgatóink. 
 
Neked mit jelent a jobb élet? 
 
A Corvinuson szerzett diploma jól látható előnyhöz juttat, hiszen a gazdasági szakokon végzett diákjaink közel 50%-kal több jövedelemre számíthatnak az országos átlaghoz képest. Megkérdeztünk néhány hallgatónkat, hogy ők mire fordítanák a magasabb keresetet, azaz mit jelent számukra a jobb élet? Természetesen felmerültek a befektetések és a különböző kézzel fogható javak, mint a lakás, vagy autó, de a válaszok között megtaláljuk az élethosszig tartó tanulás finanszírozását, a karitatív szervezetek támogatását, és azt is, hogy ebből a többletből lehetőség van, akár 5-7 évenként egy hosszabb alkotói szabadság finanszírozására, azaz nagyobb egyensúly megteremgetésére is a kreatív pihenés révén. 
 
Mitől leszel több? 
 
A forintokban is kifejezhető előny forrása természetesen egyrészt az itt elsajátított szakmai ismeretek és kompetenciák, mint a proaktív szemléletmód, de hallgatóinkon is múlik, hogy mit hoznak ki az itt eltöltött évekből. Az Egyetem biztosította lehetőségek sorából érdemes kiemelni a vállalatokkal való kapcsolatok kialakításának lehetőségét, többek között a különböző szakmai gyakorlatokat révén. Lehetőség van az idegennyelvi készségek széleskörű fejlesztésre, mind képzéseink, mind pedig nemzetközi ösztöndíjaink révén, a kapcsolati háló bővítésére pedig ideális terep a hét szakkollégiumunk és a körülbelül ötven diákszervezetünk. 
 
Összehasonlítható versenyképesség 
 
Az elemzés kapcsán az eredményein túl az alkalmazott módszertan is érdekes. A különböző egyetemeken szerzett diplomákkal várható jövedelmek összehasonlítása nemzetközi viszonylatban is bevett eljárás, hiszen ezzel könnyebben mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik az felsőoktatási intézmények képzéseinek munkaerőpiaci értéke és versenyképessége. 
 
A Corvinus által használt módszertan előnye, hogy nem kérdőíves kutatáson alapul, mint a legtöbb nemzetközi mérés, hanem az Oktatási Hivatal DPR AAE adatain, ami az egyetemeken végzettek valós jövedelmét veszi alapul és teljes képet ad a hazai diplomások keresetéről. Szintén érdekességnek számít a teljes karrierútra vonatkozó várható jövedelem becslése, hiszen az Oktatási Hivatal adatbázisából csak a végzést követő 7-7,5 évre tudunk következtetéseket levonni, az ezutáni időszak keresetváltozásaira pedig a Munkaerőpiaci tükör segítségével végeztek számításokat szakértőink. 
 
Szembetűnő előny 
 
Piross Antal, az Egyetem elemzésben részt vevő munkatársa elmondta, “azért fontos látni azt, hogy milyen jövedelemre számíthatnak a pályaválasztás előtt álló fiatalok, mert az egyetemi tanulmányok lemondásokkal is járnak, hiszen az itt eltöltött idő alatt a hallgatók jellemzően nem, vagy nem teljes állásban végeznek keresőtevékenységet. Az elemzésből azonban nemcsak az látszik jól, hogy megéri diplomázni, hanem az is, hogy az egyes egyetemeken szerzett diplomák között is számottevők a különbségek, a corvinusos diploma előnye pedig szemmel látható.” 
 
A módszertan részletes magyarázata itt érhető el. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.19. - 06:30:18