Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Felhívás jelszóváltoztatásra

Az egyetemi jelszavak érvényességi ideje 1 év.

Tisztelt Kolléga! 

Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen az egyetemi jelszavak érvényessége egy év. Az évenkénti jelszóváltoztatás és a bonyolultabb jelszóhasználat kikényszerítése az Önök adatainak védelmében történik.  

A jelszóváltoztatásra megadott határidő lejárta után a szolgáltatásaink felfüggesztésre kerülnek, azokat a jelszóváltoztatásig nem tudja használni.  A felhasználói jelszavát a cusman rendszerünkben tudja módosítani, illetve érvényességi idejét leellenőrizni. Ezt itt éri el: cusman.uni-corvinus.hu 

Az egyetemen lezajlott biztonsági audit rávilágított a gyenge és nagyon hosszú ideje nem változtatott jelszavak veszélyeire. A karantén idején a hangsúly a munkavégzésben a távmunkára helyeződött át, emiatt is fontosabb a biztonságos jelszó. Emellett a közelmúltban újra felbukkantak zsaroló spam-ek, amelyekben más weboldalakról (pl. LinkedIn) korábban megszerzett régi jelszavak szerepelnek. 

Az ISZK a fokozott biztonság és az Ön védelme érdekében a jelszavak élettartamát egy évben határozta meg, az ajánlások alapján lehetséges leghosszabb lejárati határidőt választva.  

  • Az új jelszónak minimum nyolc karakter hosszúnak kell lenni, kisbetűt, nagybetűt és számot is tartalmaznia kell. 
  • 2019. április 12-től az egyetemi épületekben lévő gépekre belépve figyelmeztető ablak szólít fel minden érintettet, akinek a jelszava közel egy éves. 
  • 2020. március 16-tól pedig emlékeztető levelet küldünk 60, illetve 14 nappal a jelszó érvényességének lejárta előtt. Kérjük a jelszóváltoztatási felszólítást vegyék komolyan. A jelszóváltoztatásra szóló felhívások és a határidő után a szolgáltatások felfüggesztése automatikusan, emberi beavatkozás nélkül történik. 
  • Jelszavuk érvényességét a cusman.uni-corvinus.hu oldalra belépve tudják ellenőrizni.  

Amennyiben a jelszava érvényessége lejár, nem tudja a szolgáltatásainkat használni addig, amíg jelszót nem változtat. 


Hogyan oldhatja fel a tiltást? 

Jelszót kell módosítani a cusman.uni-corvinus.hu oldalon, ezt az oldalt a letiltás után is bármilyen eszközről és hálózatról eléri (akár mobilról otthonról). E-mail megkeresés esetén SMS-ben elküldjük a Cusman oldalon előzetesen regisztrált telefonszámra a személyes adatok megadása után. Adatvédelmi okokból csak a korábban megadott számra küldjük ki az új jelszót. 


Az egyetemi fiókjának biztonsága több okból is fontos: 

Munkavégzéshez használt fontos adatok, személyes, érzékeny információk társíthatók a fiókjához. Akár más szolgáltatások is kapcsolódhatnak egyetemi levelezési címéhez pl.:  személyazonosság ellenőrzése, jelszavak e-mailben történő visszaállítása. Ha illetéktelenek megszerzik a belépéshez szükséges adatokat, akkor visszaélések sorát indíthatják meg, nagyon kellemetlen helyzetet teremtve mind a felhasználó, mind az Egyetem számára. A problémák kivédéséhez erős és egyedi jelszó létrehozása szükséges. 


Kérjük jelszavát az alábbi javaslatoknak megfelelően hozza létre: 

  • Hozzon létre egyedi jelszót az egyetemi fiókjához
  • Semmiképpen ne használjon olyan jelszót, amely megegyezik vagy hasonló más fiókjának jelszavával pl.: Gmail, Facebook.
  • Ne használjon egyetlen szót vagy egy általánosan használt kifejezést. 
  • Nehezen kitalálható jelszót generáljon, még azok számára is, akik sokat tudnak Önről (ne használja a jelszavakban családtagok, barátok, háziállatok nevét, vagy a saját születésnapját, stb.). 
  • Ne használja újra régebbi jelszavait! Amennyiben azok valamikor kiszivárogtak, már többet nem tekinthetőek biztonságosnak. 

Köszönjük együttműködését! ISZK 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 02:12:37