Ugrás a fő tartalomra

Veres Pál: „A felsőoktatás tankönyvellátási rendszerének összehasonlító intézményi elemzése”

Bemutató időpontja: 2009. november 26.
Társrendezők: BCE Összehasonlító Gazdaságtan Tanszéke és a Magyar Könyvkiadók Egyesületének Felsőoktatási Tagozata


Veres Pál az összehasonlító intézményi elemzés eszköztárát felhasználva elemzi a magyar felsőoktatás tankönyvellátási rendszerét a rendszerváltás előtti időktől napjainkig. Bemutatja az új intézményi gazdaságtan és az összehasonlító gazdaságtan elemzési eszköztárát, és kísérletet tesz annak alkalmazására a tankönyvellátási rendszer kritikai elemzésében. A szerző célja, hogy a módszertani eszköztár segítségével megmutassa a rendszerváltás előtti intézményi és szervezeti jellemzők tarthatatlanságát, az új – a rendszerváltás utáni – intézmények és szervezetek működési problémáit. Ennek során összeveti a két intézményi és szervezeti rendszert egymással, valamint az új intézményeket más országok tankönyvellátási intézményrendszerével.


Az elemzés fontos jellemzője, hogy sorra veszi a tankönyvellátási rendszer szereplőit (személyeket és szervezeteket), és azok magatartását mutatja be a megváltozott intézményi és szervezeti keretek között. Hasonlóképpen vizsgálja a tankönyvellátási rendszer alrendszereit, a kiadás, a terjesztés, a logisztika, a hallgatói támogatás, a könyvtárak rendszerét. A szerző a tankönyvellátás fejlesztésére vonatkozó javaslatokat fogalmaz meg, illetve felvázolja egy komplex, működőképes, piaci alapú intézményrendszer szükségességét.


A részletes program megtekinthető itt:„A felsőoktatás tankönyvellátási rendszerének összehasonlító intézményi elemzése” – Meghívó
Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 00:48:10