Ugrás a fő tartalomra

Diákigazolvány

Az érvényesítő matricával ellátott diákigazolvány érvényességének ideje: március 31. (őszi félévi matrica), illetve október 31. (tavaszi félévi matrica).

Diákigazolvány-igénylés

Amikor jogviszonyt létesítesz az Egyetemmel, vagy elvesztetted a diákigazolványodat, új diákigazolványt igényelhetsz.

Az igénylés menete:

  1. Ellenőrizd a személyes adataidat a NEPTUN rendszerben! (Amennyiben korábban volt diákigazolványod, de elveszett/ellopták, a Hallgatói Térben szükséges azt hivatalos úton is visszavonatnod a nyilvántartó rendszerekben.)
  2. Indítsd el az igénylést egy Kormányablakban (ügyelj rá, hogy ott az adataid PONTOSAN és KARAKTERHELYESEN (pl. kötőjel, pont stb.) az okmányaiddal egyezően legyenek rögzítve!), és vedd át a NEK-adatlapot!
  3. A Neptunban az Információ/Dokumentumok menüpontban töltsd fel a NEK adatlap szkennelt változatát!
  4. A Neptunban az Ügyintézés/Diákigazolvány-igénylés felületen „új felvétel” gombbal hozd létre az új diákigazolvány-igénylést, amennyiben már aktív hallgatói státuszod van!
  5. A legyártott igazolvány az Egyetemre érkezik. Arról, hogy megérkezett a diákigazolvány, Neptun üzenetben értesítünk. Ha megkapod ezt az üzenetet, az igazolványt a Hallgatói Térben átveheted.

Az igazolvány hátoldalán található az érvényesség végének dátuma. A főbb kedvezmények (utazási, kulturális, kereskedelmi) azonban csak akkor vehetők igénybe, ha van a kártyán érvényes matrica!

A diákigazolvány igénylése, legyártása díjtalan, de amennyiben az igazolványt elveszítenéd, az érvényes matrica pótlása díjköteles.

24 órával az igénylés után lehetőséged van ideiglenes diákigazolványt kérni a HSZ-től a Hallgatói Térben (E épület, első emelet). Az Ideiglenes diákigazolvány (főszabály szerint) 60 napig érvényes, így 60 naponta igényelhető, amíg meg nem érkezik hozzánk az eredeti diákigazolványod (kártya), amiről külön értesítést kapsz, ha elkészült. Az ideiglenes diákigazolvány csak személyesen vagy meghatalmazott útján vehető át. A közlekedési szolgáltatók az ideiglenes diákigazolványt mobilon felmutatva nem fogadják el, azt ki kell nyomtatni.

Ha új képzésre jelentkezel

Amennyiben sikeresen felvételt nyertél újra a Budapesti Corvinus Egyetemre (pl.: alapszakról mesterképzésre, újra beiratkoztál egy másik szakra), de a hallgatói jogviszonyod nem volt folytonos, azaz a képzéseid között legalább egy félév szünet van, ebben az esetben fontos tudnod, hogy szükséged lesz új diákigazolvány igénylésére.

Fontos, hogy ebben az esetben a korábbi diákigazolványodat vissza kell szolgáltatnod a Hallgatói Térben érvénytelenítés céljából. Csak ezek után van lehetőség új igazolvány igénylésére!

Az új diákigazolvány igénylés lépéseiről a Diákigazolvány-igénylés legördülő menüpontból tájékozódhatsz.

Diákigazolvány átvétel

A diákigazolványok az egyetem címére érkeznek. Üzenetet fogsz kapni, amikortól azt tőlünk átveheted.

Diákigazolványt az értesítést követően csak személyesen lehet átvenni, ha nem tudsz személyesen érte jönni, akkor küldhetsz meghatalmazottat is, hivatalos meghatalmazással.

Az igazolványt a Hallgatói Térben (E épület első emelet) személyesen átveheted. 

Érvényesítő matrica átvétel

A diákigazolvány érvényesítő matricák átvételének lehetőségéről üzenet kapsz tőlünk. 

Természetesen erre csak személyesen vagy meghatalmazott útján van lehetőséged, akinél nem csak a meghatalmazásodnak kell lennie, hanem a Te diákigazolványodnak is. 

A matricát a Hallgatói Térben (E épület első emelet) személyesen átveheted.

Fontos!

Ha passzív a féléved, NEM jár az adott félévre matrica, de a matrica érvényességének végéig jogosult vagy a munkarendednek megfelelő (nappali/levelező/esti) kedvezményekre.  Tehát, ha a tavaszi félévben vagy passzív, akkor március 31-ig használhatod a diákod, DE ne feledd, hogy legközelebb csak október elején kapsz újat, ha az őszi félévben vagy passzív, akkor október 31-ig érvényes a matricád és leghamarabb – a következő aktív félévedben – márciusban kapod meg az újat.

Meddig érvényes a matricám és a diákigazolvány

Az igazolvány hátoldalán található az érvényesség végének dátuma.

A főbb kedvezmények (utazási, kulturális, kereskedelmi) azonban csak akkor vehetők igénybe, ha van a kártyán érvényes matrica! 

Főszabály szerint a tavaszi félévben átvett matricák október 31-ig, az őszi félévben átvettek pedig március 31-ig érvényesek.

Ha

  • bármilyen okból nem sikerült diákigazolvány-igénylést beküldened, de aktív jogviszonnyal és képzéssel, valamint aktív félévvel rendelkezel, vagy
  • a hallgatói jogviszonyod aktív, de az előző félévekben passzív félév miatt matrica nem került felragasztásra a diákigazolványodra,

akkor ideiglenes diákigazolványt kell igényelned.

Fontos!

A közlekedési szolgáltatók az ideiglenes diákigazolványt mobilon felmutatva nem fogadják el, eredeti példányra van szükség (az aláírásnak és pecsétnek eredetinek kell lennie).

Sérült, elveszett, ellopták

1. Amennyiben megsérült az igazolványod (eltört, hiányzik belőle egy darab stb.), akkor le kell adnod a Hallgatói Térben, az nem érvényesíthető a következő félévben! Amennyiben elveszett/ellopták, akkor a Hallgatói Térben szükséges hivatalos úton is visszavonatni, mielőtt újat igényelnél.

2. Miután leadtad, és így már nincs diákigazolványod, vagy ellopták azt, és nem változtak a személyes adataid, akkor a már meglévő NEK azonosítód feltöltésével igényelj egy újat: 

Neptun -> Ügyintézés -> Diákigazolvány-igénylés 

3. Az igénylés elindítása után 24 óra elteltével át tudjuk Neked adni az „Ideiglenes diákot”.  

Ha az eredeti pecséttel és aláírással ellátott igazolásra van szükséged, azt a Hallgatói Térben (E épület első emelet) személyesen átveheted.

4. Az Ideiglenes diákigazolvány 60 napig érvényes, így 60 naponta igényelhető, amíg meg nem érkezik hozzánk az eredeti diákigazolványod (kártya), amiről külön értesítést küldünk Számodra. 

5. Ha az elveszett/sérülés miatt leadott diákigazolványodon volt érvényes matrica, akkor „Különeljárási díjat” kell fizetned, hogy újat kapj. Ezt a tételt akkor írjuk ki Számodra a Neptunban, amikor bejelented, hogy megsérült, elveszett vagy ellopták.

A különeljárási díj mértékét a Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat 4. sz. Díjtételek melléklete tartalmazza. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.25. - 16:12:51