Ugrás a fő tartalomra

Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék

A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke Magyarország leghosszabb hagyományával rendelkező intézménye a nemzetközi politikai tanulmányok területén. Elődszervezeteinek története 1965-ig nyúlik vissza, azóta pedig piacvezetői képzéseivel van jelen a magyar felsőoktatásban.

Tanszékünk oktatási és kutatási profilja szerteágazó és multidiszciplináris: a történelem, a (nemzetközi) jog, a (nemzetközi) politikatudomány, a biztonságpolitika, valamint az Európa-, a civilizációs- és regionális tanulmányok területeit öleli fel. Munkatársaink elsősorban a graduális és posztgraduális, valamint a társadalomtudományi alapozó képzésben vesznek részt, a közgazdasági alapozó képzésben néhány tárgyat oktatnak.
A Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék ad otthont az egyetem legnépszerűbb képzései közül többnek is, így a nemzetközi tanulmányok magyar és angol nyelvű alap- és angol nyelv mesterképzéseknek, emellett pedig kollégáink részt vesznek a Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori Iskola képzésében is.

Az elmúlt évek kutatási programjai meghatározóan a hidegháború utáni nemzetközi rendszer új vonásainak feltárására irányultak. Két fő terület emelhető ki: az egyik a globalizáció, az integráció és a területi állam (nemzetállam) viszonya; a másik a civilizációk, kultúrák és a nemzetközi rendszer kapcsolata.

Tanszékünkhöz két interneten elérhető folyóirat is köthető: a Corvinus Journal of International Affairs (Cojourn), valamint a Grotius tudományos folyóirat, amely elektronikus változat mellett nyomtatott monográfiákat és tanulmányköteteket is megjelentet.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.20. - 03:07:34