Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Rektori pályázatot írnak ki a Corvinuson – Összefoglaló a Kuratórium és a Szenátus üléséről

Rektori pályázatot írnak ki a Corvinuson - Összefoglaló a Kuratórium és a Szenátus üléséről

Az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány 2021. február 25-i ülésén határozatot hozott a rektori pályázat hatályos jogszabályok szerinti kiírásáról, miután a jelenlegi rektor megbízatása 2021. június 30-án lejár. A pályázati dokumentációt a Fenntartó 2021. március végéig teszi közzé az Egyetem honlapján.

Corvinus

 
Tudósítás a Szenátus üléséről

Döntött a rektorválasztással összefüggő szenátusi véleményezési eljárásról és a véleményezést végző szenátusi bizottságról a Szenátus február 23-i rendkívüli ülésén. A két napirendi pont mellett az Intézményfejlesztési Terv módosítása is szóba került. A rektorválasztási folyamat kezdőpontjaként döntött a Szenátus a folyamat eljárásrendjéről és a pályázatokat véleményező testületről.

A Szenátus titkos szavazással választotta meg a pályázatokat véleményező eseti bizottságot. A Bizottság alakítja ki a szenátusi véleményezési rendet, részletes véleményt alkot az érvényes pályázatokról, majd ezt a Szenátus elé terjeszti. A Szenátus ennek fényében dönt arról, hogy a pályázók közül kit vagy kiket javasol kinevezésre a Fenntartónak a bemutatott vezetői program, a pályázó eddigi teljesítménye és elért eredményei alapján.

A Bizottság elnökének Dr. Virág Miklós egyetemi tanárt, a Vállalkozásfejlesztési Intézet vezetőjét választotta a Szenátus. A Bizottság tagja lett Dr. Aczél Petra egyetemi tanár, a Kommunikáció és Szociológia Intézet vezetője, aki a Szenátus Intézetvezetői Értekezlet által delegált állandó meghívottja.
Szintén bekerült a bizottságba Dr. Kovács Erzsébet szenátusi tag, a Matematikai és Statisztikai Modellezés Intézet egyetemi tanára, valamint Dr. Lukács János egyetemi tanár, a Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézet vezetője is. A bizottság ötödik tagja Dr. Rostoványi Zsolt rector emeritus lett, a Nemzetközi, Regionális és Politikai Tanulmányok Intézetének egyetemi tanára, az Egyetemi Doktori Tanács elnöke.

A Szenátus elnökének kötelessége és joga, hogy a bizottság tagságára javaslatot tegyen – mondta Dr. Lánczi András a bizottság megválasztása előtt. Másokkal, vezetőtársakkal is konzultáltam, és arra a következtetésre jutottam, hogy olyan személyeket szeretnék felkérni, akik az Egyetem nagy tekintélyű, szép eredményeket elért professzorainak köréből kerülnek ki – tette hozzá a Corvinus rektora.

A jelöltek az Egyetem polgárai előtt is bemutatják programjukat

Dr. Toronyai Gábor, a Szakszervezet vezetője felszólalásában elmondta, hogy a felsőoktatási törvény a rektorválasztás jogát a Fenntartónak adja, szerinte ugyanakkor ez nem helyes, „erősebb jogosítvány kellene a Szenátusnak, de jelenleg ez a jogi helyzet”. Dr. Toronyai Gábor emellett kitért arra is, hogy a rektorjelöltek miként ismertetik majd a rektori programjukat, illetve megszervezi-e az eseti bizottság, hogy a jelöltek az Egyetem szélesebb közvéleményének is bemutatkozhassanak. Dr. Lánczi András szerint így válaszolt: „A folyamatnak természetesen része a jelöltek bemutatkozása, az egyetemi polgároknak módja lesz meghallgatni a jelölteket.”


Később módosítják az Intézményfejlesztési Tervet

Lekerült a napirendről az Intézményfejlesztési Terv (IFT) módosítása. Barta Márton stratégiai vezető ezt azzal indokolta, hogy elindult a következő európai uniós költségvetési ciklus tervezése, ehhez pedig a Corvinus IFT-jének is módosítására is szükség lesz majd. Ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való egyeztetés csak a napokban ért véget, így a módosításokat később fogadhatja el a Szenátus.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.17. - 22:54:48