Ugrás a fő tartalomra

Politikatudományi Doktori Program

A Politikatudományi Doktori Program fő kutatási profiljai a politikaelmélet, az összehasonlító politikatudomány, az Európai Unió általános és regionális kérdései. További főbb témák a kormányzás, a közigazgatási modellek, a politika elmélet és filozófia, a politikai intézmények (például: alkotmánybíróságok, parlamentek, pártok, pártrendszerek, társadalmi mozgalmak, és választási rendszerek), a politikai kommunikáció, a politikai vezetés, a választói viselkedés,  továbbá az egyes szakpolitikák közgazdasági és politikatudományi aspektusai. Minderről a kutatók témakiírásai, doktoranduszaink, doktorjelöltjeink tevékenysége további részletekkel szolgálnak. 

A doktori program fő célja a politikatudományt és a közszolgálatot tudósként művelni, a hazai és a nemzetközi egyetemi és akadémiai pályán helytállni képes kutatók képzése, útnak indítása. Ugyanakkor nyitva áll azok előtt is, akik e tudományágakban az egyetemi tanulmányoknál mélyebben is el szeretnének merülni, hogy hivatásukat szakmailag még megalapozottabban művelhessék. Az iskola profilja az évek során változott, a közigazgatási alprogram megszűnt, a közszolgálat azonban megjelent. Elsősorban társadalomtudományi és közszolgálati előképzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk. Doktoranduszaink szakmai közösséget is alkotnak, szorosan együttműködnek témavezetőikkel, iskolánk pedig egyre sokszínűbb kapcsolatrendszert alakít ki a teljes magyar politológus közösséggel, ideértve a határon túli képzőhelyeket is. Nemzetközi kapcsolataink is folyamatosan fejlődnek. 

Budapesti Corvinus Egyetem

Metz Rudolf

A Doktori Program Igazgatója

Budapesti Corvinus Egyetem

Benczes István

A Doktori Iskola Vezetője​

“A doktorandusz a kutatásával él együtt”

Hamid Ait-el-caid PhD-sztorija

“Ha ritka témát kutatsz, könnyebb publikálni”

Buda Gergely PhD-története

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

Miért a Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok doktori program?

Támogató tantestület

Nemzetközi alumni

Módszertani alapelemek elsajátítása

Kiváló elhelyezkedés Közép-Európában/Európai Unióban

Ösztöndíj támogatás elérhető

Felvételi információk

A jelentkezéshez beadandó anyagok:  

• Kutatási terv: max 8000 leütés (irodalomjegyzék nélkül, amely öt-tíz tétel legyen) a pályázó fogalmazzon meg minél konkrétabb terveket: milyen kérdést kíván föltenni, föltevést megvizsgálni; van-e elképzelése arról, hogy ehhez milyen módszert kíván használni; ismeri-e a vonatkozó szakirodalom legújabb eredményeit, amelyekhez kapcsolódni tud. Térjen ki arra is, hogy miért a BCE NPDI-t választja (tematikai illeszkedés, témavezetői kompetencia); vannak-e korábbi kutatói tapasztalatai, esetleg publikációja.  

• Önéletrajz, azon belül – ha van – publikáció, TDK/ODTK, egyéb szakmai tapasztalat, továbbá az MA dolgozat címe. Ebben térjen ki a jelentkező egy bekezdés erejéig a jelentkezésének motivációira is.  

A felvételi várható ideje: 2024. április

A felvételi módja: szóbeli beszélgetés Teamsen keresztül (MS Office-ban elérhető), tartalma a kutatási terv részletezése, elvárás a szakterület alapvető forrásainak és a kutatás várható módszertanának ismerete A beadandók és a szóbeli elbeszélgetés alapján történik a pontozás, a Felvételi Bizottság és a Doktori Iskola Tanácsának javaslatai alapján dönt a felvételről az Egyetemi Doktori Tanács június végén. 

Témavezetőink

Kapcsolat

Kérjük emailben egyeztess időpontot személyes konzultáció előtt!

Budapesti Corvinus Egyetem

Metz Rudolf

A Doktori Program Igazgatója

Budapesti Corvinus Egyetem

Kiss Marcell

Doctoral Study and Administration Expert

Budapesti Corvinus Egyetem

Benczes István

A Doktori Iskola Vezetője​

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 01:04:29