Ugrás a fő tartalomra

Geopolitikai és Fenntartható Fejlődés Doktori Program

2017 szeptembere óta működik a program, amelyre elsősorban a gazdaságföldrajz, a geopolitika, a fejlesztéspolitika, az urbanizáció, a környezetgazdaságtan és környezetpolitika területén kutatást végző hallgatókat várjuk. Ilyen jellegű geopolitikai programként egyedülállók vagyunk az országban. A rövid múlt ellenére 2022 szeptemberétől közel 50 hallgató tanul a programban. Az oktatás színvonalát részben a területen elismert kollégáink, részben neves külföldi meghívott kutatók és oktatók kurzusai, előadásai emelik. Vendégprofesszoraink között volt George Friedman, Borhi László, John Morelli, Dreidre Pfeiffer.  

A kezdetektől fogva bekerültek külföldi hallgatók is a programra, például Kínából, Mianmarból, Törökországból, Iránból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Azerbajdzsánból és Bosznia-Hercegovinából. 

Budapesti Corvinus Egyetem

Marjainé Szerényi Zsuzsanna

A Doktori Program Igazgatója ​​​

Balázs Zoltán

Balázs Zoltán

A Doktori Iskola Vezetője​

“A doktorandusz a kutatásával él együtt”

Hamid Ait-el-caid PhD-sztorija

“Ha ritka témát kutatsz, könnyebb publikálni”

Buda Gergely PhD-története

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

Miért a Geopolitikai és Fenntartható Fejlődés Doktori Program​?

A doktori program kutatási lehetőségei széles területet ölelnek fel, a Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Tanszék sokszínű profiljához igazodva, melyek a következők:  

• gazdaságföldrajz,  

• geopolitika,  

• fejlesztéspolitika,  

• urbanisztika,  

• környezetgazdaságtan,  

• környezetpolitika,  

• zöld pénzügyek,  

• a fenntarthatóság és a fenti témák bármelyikének kapcsolata.  

A Program – nemzetközi jellegére tekintettel – földrajzi értelemben is a globális, a regionális és egyéb térségi szinten felmerülő témák vizsgálatára várja a jelentkezőket. Kifejezett hangsúlyt helyezünk a Kárpát-medencét érintő kérdésekre. 

Felvételi információk

A jelentkezéshez beadandó anyagok:  

• Kutatási terv: max. 8000 leütés (irodalomjegyzék nélkül, amely öt-tíz tétel legyen) a pályázó fogalmazzon meg minél konkrétabb terveket: milyen kérdést kíván föltenni, föltevést megvizsgálni; van-e elképzelése arról, hogy ehhez milyen módszert kíván használni; ismeri-e a vonatkozó szakirodalom legújabb eredményeit, amelyekhez kapcsolódni tud. Térjen ki arra is, hogy miért a BCE NPDI-t választja (tematikai illeszkedés, témavezetői kompetencia); vannak-e korábbi kutatói tapasztalatai, esetleg publikációja.  

• Önéletrajz, azon belül – ha van – publikáció, TDK/ODTK, egyéb szakmai tapasztalat, továbbá az MA dolgozat címe. Ebben térjen ki a jelentkező egy bekezdés erejéig a jelentkezésének motivációira is.  

A felvételi várható ideje: 2024. április

A felvételi módja: szóbeli beszélgetés Teamsen keresztül (MS Office-ban elérhető), tartalma a kutatási terv részletezése, elvárás a szakterület alapvető forrásainak és a kutatás várható módszertanának ismerete A beadandók és a szóbeli elbeszélgetés alapján történik a pontozás, a Felvételi Bizottság és a Doktori Iskola Tanácsának javaslatai alapján dönt a felvételről az Egyetemi Doktori Tanács májusban. 

Légy informált!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy automatikusan megkapd a továbbtanulással és a felvételivel kapcsolatos legfrissebb információkat!

Kapcsolat

Kérjük emailben egyeztess időpontot személyes konzultáció előtt!

Budapesti Corvinus Egyetem

Marjainé Szerényi Zsuzsanna

A Doktori Program Igazgatója ​​​

Budapesti Corvinus Egyetem

Kálmán László

Referens - végső disszertáció benyújtás és védés

Balázs Zoltán

Balázs Zoltán

A Doktori Iskola Vezetője​

Budapesti Corvinus Egyetem

Kiss Marcell

Doctoral Study and Administration Expert

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.13. - 18:33:27