Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Interjú Dr. Bohl Patrickkal, a DSG új igazgatójával

Dr. Bohl Patrick 2022. március 1-je óta a Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központ (DSG) igazgatója.

Kapcsolódó posztok

Kapcsolódó események

Tanulmányait a Mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen közgazdász szakán végezte. Gyakorlati tudását a British Airways londoni irodájának hároméves vezetői továbbképzési programjával gazdagította, amelyet számos további képzés követett. Az ott tanultakból a mai napig profitál. Doktori tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte.

Előbb tíz évig több különböző légitársaságnál, majd tizenhárom évig a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren dolgozott. A marketing területén több tapasztalatot is szerzett, valamint kereskedelmi- és értékesítési menedzsment pozíciókat töltött be.

1. Milyen személyes motiváció játszott szerepet abban, hogy elvállalta a DSG igazgatói pozícióját?

Fontosnak gondolom azt, hogy magyar és német oktatókkal együtt olyan színvonalú képzést tudunk kínálni, ami lehetővé teszi, hogy az egyébként külföldi egyetemi képzésre aspiráló hallgatókat a hazai képzésben tudja tartani. Nagyon sok támogatást kapunk nem csak a német államtól, de a magyarországi német cégektől, vagy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarától, így egy valóban nagy presztízsű programot tudunk kínálni a Corvinus egyetemen. Jómagam már több éve tanítok a DSG-ben és nagy megtiszteltetés volt, hogy az igazgatói pozícióra felkértek engem. Szerencsésnek érzem magam, mivel a DSG-ben nem csak óriási szakmai lehetőséget látok, hanem az időm 100%-át erre is tudom összpontosítani.

2. Milyen tervei vannak a jövőben a DSG-vel kapcsolatban?

Jelenleg a DSG a magyar alapképzés alatt tíz tárgyat kínál opcionálisan német nyelven. A cél az, hogy ezt a választékot bővítsük és növeljük a német nyelvű tárgyak számát. Minél több hallgatót szeretnénk ösztöndíjjal Passauba küldeni, amely óriási szakmai fejlődési lehetőség számukra, ráadásul Erasmussal kombinálva akár két félévet is kint lehetne tölteni. A Passaui Egyetemmel közösen egy rendkívül erős és színvonalas MA kettősdiploma programot kínálunk. A fő cél ezzel kapcsolatban, hogy minél több hallgató tudjon élni ezzel a lehetőséggel és szerezze meg a német nyelvű kettősdiplomát, ami lassan három évtizedes tapasztalataink szerint óriási előnyt biztosít a német cégeknél. Ráadásul a Magyarországon működő német tulajdonú cégek is egyre szorosabban kívánnak együttműködni az egyetemmel, ami a DSG gyakorlatorientált oktatását csak tovább erősíti, hiszen további esettanulmányi versenyekre, céglátogatásokra, illetve gyakornoki pozíciókra nyílik lehetőség.

A Corvinuson jelenleg folyó nemzetköziesítés tökéletesen egybeesik a DSG alapkoncepciójával, hiszen rengeteg német nyelvű külföldi vendégoktató érkezik ide, akik nem csak oktatnak, hanem közös kutatási programokban vesznek részt, amelyekben valójában még rengeteg kiaknázatlan lehetőség és erőforrás rejtőzik. Ki szeretném emelni, hogy programunk a két oktatási rendszer legjobb elemeit és skilljeit emeli be és egyesíti, így hallgatóink valóban piacképes tudással és képességekkel léphetnek be a munkaerőpiacra. A DSG-ben az a szépség, hogy mind német, mind magyar oldalról vannak oktatók, és így a hallgatók mind a két rendszerből tudnak profitálni.

3. Mi késztette arra a változásra, hogy a versenyszféra helyett a Corvinust válassza?

Úgy gondolom, hogy miután az ember körülbelül húsz évet tölt el azzal, hogy képezze magát, körülbelül húsz évig építsen karriert, majd a következő húsz évben az új generációnak adja át megszerzett tudását és tapasztalatait. Úgy éreztem, hogy most így 50 évesen eljött az idő, amikor inkább már szeretném megosztani és visszaadni a fiatalabb generációnak a tudást. Ez egy nagyon tudatos döntés volt.

4. Mi az a pozitív élmény, amire szívesen visszaemlékezik, amióta a Corvinuson oktat?

Az, hogy itt végeztem a doktori iskolát, olyan alapot adott, amit mind a kutatásban mind az oktatásban fel tudok használni. Szívesen emlékszem vissza Dr. Berács József által tartott marketing tantárgyra, ahol az amerikai elit egyetemeknél alkalmazott módszerekkel oktatott bennünket. Szerintem nagyjából akkor dőlt el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, azonban csak most jött el az idő, hogy 100%-ban az oktatásra és kutatásra tudjak fókuszálni.

5. Mi volt az a legemlékezetesebb hallgatói visszajelzés, amit kapott az oktató pályafutása során?

Az MBA programban is tanítok, ahol a hallgatók rendkívül értékelték, hogy a menedzsment hátteremmel gyakorlati példákon keresztül világítottam meg az elméleti problémákat. A céglátogatások is nagy sikert arattak.

6. A munkáján kívül, szabadidejében mivel foglalkozik szívesen?

Legszívesebben három gyermekemmel töltöm az időm, akik közül az egyik Münchenben él, a másik a Corvinuson végzett, a harmadik pedig az érettségire készül még. Egyébként sokat és szívesen utazom.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 22:55:39