Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Több mint 2500 fiatal szerzett kutatói tapasztalatot a Corvinus vezette uniós projektben

2022-08-29 10:19:38

Több mint 1800 egyetemi hallgató, doktorandusz és hétszáznál is több fiatal kutató kapott támogatást kutatásaihoz az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával biztosított 1,807 milliárd forintos, vissza nem térítendő EFOP-forrásból.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően a nyertesek többek között kutatásokat végezhettek, publikációkat, esettanulmányokat adtak közre magyar és idegen nyelven, konferenciákon jutottak előadási lehetőséghez, ösztöndíjakban részesültek disszertációíráshoz, kutatásokhoz, prezentációs és tudománykommunikációs tréningeken vettek részt.  A Budapesti Corvinus Egyetem konzorciumvezetőként valósította meg az idén május 31-én zárult ötéves projektet három másik intézmény – a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem – közreműködésével.

Az uniós támogatású pályázat azt célozta, hogy a felsőoktatási társadalomtudományi tehetséggondozási rendszert fejlessze, és a kutatói utánpótlást a doktori képzéseken keresztül segítse. Olyan egyetemistákat és oktatókat támogatott, akik magas képzettségükkel, teljesítményükkel eredményesen állják meg helyüket a nemzetközi versenyben és a munkaerőpiacon. A projekt pénzügyi keretére 1 831 diák, 724 fiatal kutató pályázott sikerrel. A támogatások révén 514 előadást tartottak tudományos konferenciákon, valamint 406 – ebből 189 idegen nyelvű – publikációt jelentettek meg. A támogatásoknak köszönhetően 126 kutató az életpályájában szintet léphetett, magasabb beosztásba jutott. A projektben részt vevő fiatalok emellett többek között prezentációs, tudománykommunikációs és a könyvtári kutatómunkát segítő tréningeken vehettek részt, disszertációírásra, kutatásokra szóló ösztöndíjakra pályázhattak, megmérethették kreatív ötleteiket, esettanulmány-versenyen indulhattak. A projekt forrásából 34 rendezvényt is tartottak a kutatói életpálya népszerűsítésére.

A projekt támogatott abban, hogy friss doktoranduszként részt tudjak venni az első nemzetközi konferenciámon, ahol elnyertem a Best Paper díjat is. Ez megalapozta az akadémiai karrieremet. Minden friss pályakezdő kutatónak kifejezetten fontos, hogy tapasztalatot szerezzen.” – mondta el Yosef Katul, a Corvinus Gazdálkodástani Doktori Iskolájának hallgatója.

A kutatócsoporti munkában megtanultam, hogyan kell felosztani a munkát, hogyan kell egymással hatékonyan kommunikálni. Én magam is kezdeményezőbb lettem, így több doktorandusztársammal vágtunk bele közös projektekbe.” – számolt be projektbeli élményeiről Szabó Lilla, a Corvinus Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskolájának hallgatója.

A predoktori ösztöndíj a legjobbkor jött számomra, így befejezhettem az irodalomkutatásomat és a doktori értekezésem tervezetére koncentrálhattam, amit sikeresen meg is védtem. Nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem ebben a projektben, és remélem, hogy az utánam jövő generációnak is hasonló lehetőségei lesznek.” – közölte Vajda Éva, a Corvinus Gazdálkodástani Doktori Iskolájának hallgatója.

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem konzorciuma a Felsőoktatási hallgatók tudományos műhelyeinek és programjainak támogatására 2022. május 31-én zárta az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00007 azonosítószámú „Tehetségből fiatal kutató – A kutatói életpályát támogató tevékenységek a felsőoktatásban” című, 2017 szeptemberében indult projektet. A kezdeményezés az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásából 1 806 750 000 forint támogatást kapott. A projektről bővebb információ a fiatalkutato.uni-corvinus.hu oldalon olvasható, amely beágyazható rövid videókat is tartalmaz néhány nyertes pályázóról.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.15. - 05:18:50