Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Támogatta a Szenátus az akadémiai szervezet fejlesztési koncepcióját és menetrendjét

2022-04-20 13:04:55

A Budapesti Corvinus Egyetem Szenátusa 2022.04.19-i ülésén támogatta az intézeti struktúra megújítási folyamatának elindítását.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Az Egyetemen 2019 óta tart a megújulási folyamat, amelynek szervezetfejlesztési része a karok megszűnésével és az oktatásirányítás kereteinek átalakításával kezdődött, ugyanakkor az intézeti struktúra mélyreható reformja nem történt meg. Olyan, összegyetemi szempontok és egységes működési elvek mentén, diszciplináris alapon kialakított struktúra létrehozását tűzte ki célul az Egyetem vezetése, amelyben kevesebb a párhuzamosság és amely közelít a nemzetközi gyakorlathoz. 

2022. április 19-én a Corvinus Szenátusa, elsősorban az átalakítás időzítéséről és a kollégáknak a változásokba való bevonódásáról szóló vita után 15 igen, 6 nem és 4 tartózkodás mellett támogatta a koncepciót és a tervezett folyamat elindítását. A Szenátus támogató véleménye után aktív két hónapos folyamat elé néz most Egyetemünk közössége.  

Az intézeti struktúra kialakításánál cél a rugalmasság, a végleges szervezeti forma módosíthatósága, ezért újszerű eljárást alkalmaz az Egyetem: a szervezetátalakítási folyamat főbb kereteit, irányait, valamint annak lépéseit rögzíti a koncepció, az elfogadott kereteken belüli részletes szervezeti megoldásokat, intézeti elnevezéseket nem. A struktúra véglegesítése a nyílt pályázaton kiválasztott intézetvezetőkkel együtt történik majd, a pályázókkal szemben elvárás, hogy széles körű konzultációt folytassanak az Egyetem közösségeivel. A pályázatokról a leendő intézeti közösségek is elmondják a folyamat keretében a véleményüket. 

A végleges javaslatot, amely a Szervezeti és Működési Rend módosításában ölt majd testet, a Szenátus és a Kuratórium is tárgyalni fogja. 

Az intézetvezetői pályázatok kiírása itt érhető el. 

A Szenátus második napirendi pontként tárgyalta és 22 igen, 0 nem, 0 tartózkodás szavazati arányban támogatta a Doktori szabályzat Hallgatói Követelményrendszerének módosítását is. A változtatás célja az Egyetem nemzetköziesítési folyamatának elősegítése a honosítási eljárás egyszerűsítésével, valamint – elsősorban külföldi, különösen angol anyanyelvű doktoranduszok esetében – a második idegen nyelvre vonatkozó követelmények teljesítési lehetőségeinek bővítésével. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.23. - 06:06:56