Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Szenátusi ülés – Hernádi Zsolt: a stratégiai célok eléréséhez kulturális transzformációra van szükség

2023-07-14 10:46:00

A Corvinus Egyetem Szenátusa július 11-én tartotta meg a 2022/2023-as tanév utolsó ülését, melynek kezdetén Takáts Előd távozó rektor személyesen köszönt el a testülettől. Az ülés elején a fenntartó képviseletében részt vett Hernádi Zsolt is.

Takáts Előd rövid beszédében megköszönte a testület tagjainak, a fenntartó kuratóriumának, az egyetem vezetésének, az oktató-kutató és támogató területen dolgozó kollégáknak és a hallgatóknak az elmúlt időszak közös munkáját. Hangsúlyozta, jó egyetemet építeni mindig egy win-win feladat, amiben vezetők, kollégák közösen vesznek részt és együtt érik el az eredményeket. Méltatta Szabó Lajos korábbi általános rektorhelyettes érdemeit és sok sikert kívánt megbízott rektori feladataihoz. Takáts Előd augusztus 1-től ismét a Baselben, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) stratégiai vezetőjeként folytatja karrierjét, de egyúttal a Pénzügy Intézet egyetemi tanára marad. 

Hernádi Zsolt, az Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriumának elnöke is köszönetet mondott Takáts Elődnek a nemzetköziesítés, a nemzetközi kutatási láthatóság és az oktatói, hallgatói kiválóság növelése terén az elmúlt két évben elért eredményekért. Hangsúlyozta, az egyetem a távozó rektor vezetésével fontos lépést tett meg a szervezeti megújulás folyamatában az intézeti struktúra tavaly végrehajtott reformjával.  

Anthony Radev, az Egyetem elnöke köszöntőjében kiemelte Takáts Előd elévülhetetlen érdemeit az AACSB akkreditáció megszerzésében, valamint a legrangosabb tudományos folyóiratokban megjelenő egyetemi publikációk számának látványos emelkedésében. 

A rektor búcsúztatását követően Hernádi Zsolt tájékoztatta a Szenátust a betöltendő rektori pozícióval kapcsolatos további lépésekről.  A kuratórium felkérte a testületet az ősszel kiírandó nemzetközi rektori pályázat tartalmára vonatkozóan, hogy szeptember közepéig tekintse át és aktualizálja a három évvel ezelőtt megfogalmazott elvárásait, módosítsa vagy egészítse ki azokat.  A pályázat sikeres lezárásáig – várhatóan ez év végéig – a megbízott rektori pozíciót Szabó Lajos tölti be, akivel szemben a fenntartó jól körülhatárolható, év végéig teljesíthető, teljesítendő elvárásokat támasztott. 

Hernádi Zsolt hozzátette, a stratégiai célok eléréséhez kulturális transzformációra van szükség az egyetemen. Ennek elengedhetetlen része az együttműködés kultúrájának erősítése, a valódi bevonás kialakítása, a vezetői stílus változása és a vezetői képességek erősítése is. Hangsúlyozta, valódi teljesítmény nélkül az egyetemen nem lehet tartósan pozíciót birtokolni, ehhez viszont érthető és elérhető célok kellenek, amelyben a vezetőkre komoly felelősség hárul. Kitért arra is, hogy olyan befogadásra képes közösséggé kell válni, amely valóban nyitott a nemzetközi kollégák és hallgatók integrációjára.  

A kuratórium elnöke kiemelte, meg kell alapozni az egyetemen a szabálykövetés kultúráját, ahol a szabályok megszegése megfelelő konzekvenciákkal jár. Hernádi Zsolt expozéját azzal zárta, hogy a Corvinus értékrendje a közösségi érzésre és a toleranciára épül, ezért az az elvárás hallgatótól, dolgozótól egyaránt, hogy a másikat integritásában sem nyilvánosan, sem szűkebb közösségben ne sértse meg. A szakmai viták rendezésének helyszíne az egyetem. Aki a belső konfliktusait, egyéni érdekeitől vagy más okok miatt vezérelve a sajtón keresztüli nyomásgyakorlással akarja rendezni, árt az egyetemnek, árt a kollégáknak, árt a hallgatóknak és rombolja az egyetem reputációját.

A vezetők távozását követően napirend szerint folytatódott a Szenátus ülése, amelyről a részletes beszámolót szokás szerint hamarosan közzétesszük.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.02. - 16:39:15