Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Sokkal többen kíváncsiak a kutatásaimra, mint én azt addig gondoltam”

2023-09-01 13:15:00

Óriási motivációt és inspirációt adott nekem a Kutatók éjszakája, és új kutatási irányokat, előadói fogásokat tesztelhettem – hangsúlyozza Kisfürjesi Nóra, a Marketingmenedzsment tanszék PhD-hallgatója, a rendezvény egyik korábbi előadója. Ott szembesült azzal is: hatalmas az igény az angol nyelvű ismeretterjesztésre.

Budapesti Corvinus Egyetem

Hogyan választotta ki az előadás témáját a rendezvényre? 

Erre a rendezvényre az aktuális kutatási témámmal készülök, ezen belül igyekszem olyan részt kiragadni, amit a szűkebb baráti, családi környezetemen tesztelve kellően érdekesnek, akár szórakoztatónak ítélünk meg. Fogyasztói magatartást kutatok, és azt tapasztaltam, hogy az emberek érdekesnek tartják azokat a kutatási eredményeket, amelyekben magukra ismernek. 

Mi volt bemutatójának legfőbb célja? 

Előadásommal két nagyon népszerű szolgáltatáson (Netflix és a Lime roller) keresztül szerettem volna összefoglalni, milyen változások történtek a hétköznapi fogyasztói szokásainkban. Egyszerre akartam a közönség fogyasztói önismeretét és a marketing mint tudomány elfogadását, a marketingkutatások iránti érdeklődést növelni. 

Milyen tanulsága volt Ön számára a részvétel a Kutatók Éjszakáján? 

A Kutatók Éjszakája szembesített azzal, hogy sokkal szélesebb azok köre, akik kíváncsiak a kutatási területemre, mint én azt addig gondoltam. Ez óriási motivációt és inspirációt adott ahhoz, hogy haladjak tovább az utamon. A másik tanulság, hogy nagyon nagy az igény angol nyelvű előadásokra. Örülök, hogy úgy döntöttem tavaly, hogy magyar és angol nyelven is megtartom ugyanazt az előadást.   

Saját kutatói, oktatói munkáját hogyan segítette, hogy előadást tartott a rendezvényen? 

A rendezvény óta kifejezetten figyelek arra, hogy olyan példákkal vonjam be a hallgatókat, amiben magukra ismernek. Ennek az erejét itt tapasztaltam meg először. Másrészt az előadás során tesztelhettem, milyen kérdések foglalkoztatják a közönséget, amelyekre egy következő kutatásom során választ kereshetek. 

Szerzett-e korábban olyan tapasztalatot ezen az eseményen, amelyet biztosan soha nem fog elfelejteni? 

Nagyon megható volt, hogy ennyi érdeklődő, szakember és nem szakember, fiatal és idős, azt választotta esti programnak, hogy egy egyetemen egy tanteremben egy marketinges előadását hallgasson meg. Ez különleges érzés volt, még most is szívmelengető. 

Kiknek és miért javasolja, hogy jelentkezzenek a rendezvényre? 

PhD-hallgatóként, kutatói pályánk elején jól jön egy kis visszajelzés, hogy vajon érdekli-e az embereket, amivel mi foglalkozunk, amibe évek kemény munkáját fektetjük. A Kutatók Éjszakáján azonnal visszajelzést kapunk erre, ami segíthet pozicionálni a kutatási témánkat, felmérni a várható hatást. 

Mitől válik Ön szerint különösen vonzóvá egy előadás, foglalkozás a Kutatók éjszakáján? 

Nem láttam a többi előadást, de az volt a benyomásom, hogy az aktuális közbeszédhez csatlakozó témák nagy érdeklődésnek örvendtek. A visszajelzések alapján az előadó személy hitelessége az adott témában nagyon sokat számított az előadás megítélésében. 

Tervezi-e, hogy idén is jelentkezik? 

Mindenképp. Sőt, talán kollégákkal közös előadással készülünk, ez felérne egy csapatépítővel nekünk. 

A rendezvény a kutatói életpályát népszerűsíti az érdeklődőknek. Ön szerint milyen karakter szükséges ahhoz, hogy valakiből jó kutató váljon? 

Ez nagyon egyszerű: legyen kíváncsi. És ez a kíváncsiság hajtja majd azt a belső motort, amivel kutatási eredmények és azok gyakorlati hasznosításai születnek. 

 

Az idei Kutatók Éjszakája szeptember 29-én lesz, amelyhez a Corvinus most is csatlakozik. Szeptember 6-ig lehet jelentkezni előadónak, a pályázati felhívás itt olvasható. 

Korábbi interjúink olyan kutatóinkkal, akik már előadtak az elmúlt években a Kutatók éjszakáján:   

  • Szabó Gyula Márton: a kezdő kutatóknak nagy lendületet adhat a Kutatók éjszakája 

 

T. K.

 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 07:46:18