Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„Érdemes kipróbálni magunkat nem tudományos közönség előtt is”

2023-07-17 10:12:52

Akár több verzióval is érdemes készülni a Kutatások Éjszakájára a közönség méretétől függően – osztotta meg tapasztalatait Ásványi Katalin érdeklődésünkre.

Mindig a kutatási irányához aktuálisan kapcsolódva választ témát a Kutatók Éjszakájára, legutóbbi bemutatójának fókuszában az SDG (fenntartható fejlődési) célok megismertetésének speciális módja állt, az üzleti oktatás játékos megközelítésével, tudtuk meg Ásványi Katalin egyetemi docenstől, az ERS Hub Irányító Testületének elnökétől, a Corvinus Fenntarthatósági Menedzsment és Környezetgazdaságtan tanszék tanszékvezetőjétől. Amikor a rendezvény tanulságairól beszélt, azt mondta, igaz, kevés volt az érdeklődő, ők viszont nagyon aktívak voltak.  

„Úgy gondolom, erre a rendezvényre érdemes akár több verzióval is készülni, hogy kisebb és nagyobb közönség számára is érdekes legyen” – hangsúlyozta a docens. Arra a kérdésre, saját kutatói, oktatói munkáját hogyan segítette, hogy előadást tartott, azt válaszolta, így jobban és közelebbről megismerte a középiskolások érdeklődési körét. Hozzátette: érdemes szerepelni ezen a rendezvényen, mert így kipróbálhatja magát mindenki nem tudományos közönség előtt is. 

Szerinte akkor válik különösen vonzóvá egy előadás, egy foglalkozás a Kutatók Éjszakáján, ha van hozzá valamilyen különleges hívószó, valami szokatlanság, és persze kell a nagyon aktuális téma is. Az még nem dőlt el, hogy idén is jelentkezik-e a rendezvényre, töpreng ezen, meg szeretné megtalálni a legjobb ötletet, amiről előad. Mivel a rendezvény a kutatói életpályát népszerűsíti az érdeklődőknek, arról is kérdeztük, véleménye szerint milyen karakter szükséges ahhoz, hogy valakiből jó kutató legyen. Ásványi Katalin a kitartást, a nyitottságot és az alkalmazkodóképességet említette a legfontosabb tényezők között. 

Az idei Kutatók Éjszakája szeptember 29-én lesz, amelyhez a Corvinus most is csatlakozik. Szeptember 6-ig lehet jelentkezni előadónak, a pályázati felhívás az intraneten itt olvasható. 

Korábbi interjúnk olyan kutatónkkal, aki már előadott az elmúlt években a Kutatók éjszakáján:  

Szabó Gyula Márton: a kezdő kutatóknak nagy lendületet adhat a Kutatók éjszakája 

T.K.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 16:40:59