Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

„A kezdő kutatóknak nagy lendületet adhat a Kutatók éjszakája”

2023-07-10 11:36:00

Oktatói-kutatói tapasztalatok első kézből arról, miért érdemes jelentkezni a tudománynépszerűsítő rendezvényre. Szabó Gyula Mártont kérdeztük.

A tavalyi Kutatók Éjszakáján Szabó Gyula Márton Menedzsmenttörténet – történelmi menedzsment: Ahogy a királyok menedzselnek című előadása volt az egyik legnépszerűbb program. A Vezetés és Szervezés tanszék gyakornoka válaszolt kérdéseinkre. 

 

Hogyan választotta ki előadása témáját a rendezvényre? 

Az összes kutatás közül, melyben személyesen érintett vagyok, ez áll a szívemhez a legközelebb, a történelem és a menedzsment házasításakor a kutatás és az előadás készítése is óriási élmény. Az pedig csak hab a tortán, hogy az egyéni érdeklődésem ennyire izgalmas a szélesebb közönség számára is. 

 

Mi volt bemutatójának legfőbb célja?  

A munka és az előadás célja is az volt, hogy emléket állítsak az általam mélyen tisztelt uralkodóink vezetői nagyságának, egyedülálló és körültekintő programalkotásuknak, regnálásuknak. Bizonyítani és illusztrálni akartam, hogy a modern menedzsmenttudomány eszközeivel is alátámasztható, hogy évszázadokon átívelő sikerük nem a véletlen és nem is pusztán az intuíció műve, hanem a tudatos stratégiaalkotás következménye, melynek bázisául a külső és belső környezet részletes elemzése szolgált. 

 

Milyen tanulsága volt Ön számára a részvétel a Kutatók Éjszakáján? 

Előadóként hatalmas élmény volt zsúfolásig megtelt teremben, pótszékeken, és állva is az előadáson maradó hallgatóság figyelmének kereszttüzében prezentálni, majd az érdeklődők kérdéseire válaszolni. Talán az interdiszciplináris jelleg az, ami miatt egy-egy programpont nagyobb érdeklődésre tarthat számot.  

 

Kiknek és miért javasolja, hogy jelentkezzenek előadással, foglalkozással a rendezvényre? 

A rendezvényt jó szívvel tudom javasolni hozzám hasonló kezdő kutatóknak, hallgatótársaimnak, mert egy sikeresen megtartott prezentáció hatalmas lökéshez, lendülethez juttat a kutatás folytatásához és további témák vizsgálatához. Sok, nálam lényegesen nevesebb és tapasztaltabb oktató-kutató kolléga adott nagyon értékes, pozitív visszacsatolást, ami egyszerre volt megtisztelő és felemelő is! 

 

Tervezi-e, hogy idén is jelentkezik?  

Nincs is módom nem jelentkezni, hiszen az elmúlt alkalommal erre ígéretet tettem! De őszintén szólva az ígérettől függetlenül sem hagynám ki semmiképp sem. Szeretném megemlíteni a profi szervezést, a hirtelen jött nagy érdeklődés jó kezelését. 

 

Egy kis kitekintés: a rendezvény a kutatói életpályát népszerűsíti az érdeklődőknek. Ön szerint milyen karakter szükséges ahhoz, hogy valakiből jó kutató váljon? 

A csillapíthatatlan tudásszomj és a jól megválasztott tudományterület, valamint a támogató közeg és a kollégák tanácsadása egyaránt elengedhetetlen szerintem. 

 

Az idei Kutatók Éjszakája szeptember 29-én lesz, amelyhez a Corvinus most is csatlakozik. Szeptember 6-ig lehet jelentkezni előadónak, a pályázati felhívás az intraneten itt olvasható. 

A következő hetekben további kollégák mesélnek majd a Kutatók éjszakáján szerzett tapasztalataikról.  

 T.K.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 18:49:26