Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Operációkutatás elméletben és gyakorlatban

2023-06-28 13:00:00

Idén a Budapesti Corvinus Egyetemen tartották a XXXV. Magyar Operációkutatási Konferenciát június 21–23. között. Az eseményt a Bolyai János Matematikai Társulat, a Gazdaságmodellezési Társaság és a Magyar Operációkutatási Társaság közösen, kétévente rendezi meg, rotációs rendszerben.

A konferenciát egyetemünk rektora, Takáts Előd nyitotta meg, aki felidézte egyetemi emlékeit, ezen belüli is a mértékelmélet-vizsgáját. Hangsúlyozta, hogy bár nem ezen a területen kutat, de nagyon megragadta az elmélet letisztultsága és szépsége, és kifejezte nagyrabecsülését azon kutatók iránt, akik ezen a területen kutatnak.

 

“Ha egy konferencia-sorozat már 35. alkalomnál jár, akkor az jelzi, hogy a terület időtálló, és a kor kihívásainak meg tud felelni” – mondta Ágoston Kolos Csaba főszervező, egyetemi docens, az Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék vezetője. “Az operációkutatás esetén az elmélet (nevezhetjük matematikának), az implementáció (nevezhetjük informatikának) és az üzleti, gyakorlati probléma egyszerre van jelen, bár nem mindig egyforma mértékben. Ez a hármasság ölt testet a konferencia szekcióiban” – mondta a főszervező. Hozzátette, hogy 91 regisztrált résztvevője volt a konferenciának, és 75 kivonat érkezett be, ami mutatja a magyar kutatók érdeklődését az operációkutatás különböző területei iránt.  

A konferencia megnyitóján megemlékeztek Maros Istvánról is, aki nemrégiben hunyt el, és a magyar operációkutatás egyik nagyra becsült művelője volt. 

Az első plenáris előadást Kristály Sándor matematikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem egyetemi tanára tartotta, aki az őszi félévben a Corvinus CIAS nemzetközi kutatóközpontjának vendégoktatója volt. Az optimális anyagszállítás alkalmazását vizsgálta az éles izoperimetrikus és funkcionál-egyenlőtlenségek elméletében. “Kiderült, hogy a két matematikai probléma szépen összeér egymással” – foglalta össze előadását. 

A másik két plenáris előadó Kovács András (SZTAKI) és Balatoni András (MNB) voltak, akik Kétszintű optimalizálás intelligens energiahálózatokban és A hazai innovációvezérelt vállalatok jellemzői címmel tartottak előadást. 

Az operációkutatás további elméleti és gyakorlati vizsgálatairól az absztraktkötetben lehet olvasni. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.01. - 07:11:03