Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „Fontos hely a tudomány térképén”

2023-02-10 10:41:38

Ezúttal Kristály Sándort mutatjuk be, aki Erdélyből érkezett hozzánk és az optimális anyagszállítás elméletével foglalkozik.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Egy új sorozatot indítottunk: a CIAS nemzetközi kutatóközpontjába érkező tudósokra hívjuk fel a figyelmet azzal a szándékkal, hogy még jobban integráljuk őket itt-tartózkodásuk ideje alatt egyetemi közösségünkbe. 

Néhány éven belül már konkrét hozadéka is lehet annak, hogy a Corvinus Egyetem elkezdte erősíteni a nemzetközi együttműködést a kutatásokban, véli Kristály Sándor.  

A kutató figyelmét, még 2021 nyarán, Illés Tibor hívta fel a Corvinus Institute for Advanced Studies (CIAS) nemzetközi kutatóközpontjára. „Vonzónak találtam a lehetőséget”, mondja Kristály Sándor. Azért is volt vonzó a lehetőség, mert ezáltal alkalma nyílt szakmai beszélgetéseket folytatni Illés Tiborral, Pintér Miklóssal, Rigó Petrával, Eisenberg-Nagy Mariannával, azokkal, „akik a Corvinus Egyetemen mélyrehatóan foglalkoznak optimizációelmélettel”.  

Kristály Sándor az utóbbi években az úgynevezett optimális anyagszállítás elméletével (optimal mass transportation) foglalkozik. Ezeket szerzőtársaival hatékonyan alkalmazta éles geometriai és funkcionális egyenlőtlenségek igazolására, akár görbült tereken is.  

„A Corvinus Egyetemen zajló kutatásom e téma köré összpontosult, melynek keretén belül sikerült igazolni az éles logaritmikus Szoboljev-egyenlőtlenséget az úgynevezett CD(0,N) tereken.” A CD rövidítés a tér, a curvature-dimension, azaz a görbület-dimenzió kifejezésből származik.  

A CIAS keretében a kutatók különböző módon dolgoznak. Kristály Sándor például szemináriumot is tartott, akkor találkozott PhD-hallgatókkal. Úgy véli, a Corvinus Egyetem hatékony lépéseket tett, hogy erősítse, és nemzetközi szinten is jelentőssé tegye a tudományos kutatásait. „Ebbe tökéletesen beleillik a CIAS által meghirdetett ösztöndíj kiírása is”, mondja. „Meggyőződésem, hogy pár éven belül ennek meglátszik majd a konkrét hozadéka is. Nemcsak a publikációkban, hanem a további együttműködések szintjén is.”  

Úgy véli, hogy az Egyetemnek a nemzetközi tudományos életből további, erős kutatói potenciállal rendelkező tudósokat lenne érdemes szerződtetni.  

Kristály Sándor régóta és jól ismeri Budapestet, hiszen harmadik PhD-fokozatát, 2006 és 2010 között itt védte meg. A kapcsolat azután sem szakadt meg, ugyanis 2012 óta az Óbudai Egyetem kutatóprofesszora. Úgy véli, „a város gyönyörű, és fontos helye van a tudományos világ térképén is”.  

Amikor nem tanít vagy kutat, akkor családot nevel, hiszen négy gyereke van. Úgy véli, a budapesti tartózkodások alatt semmiben sem szenved hiányt, hiszen az itteni környezet minden tekintetben – tudományosan is és kulturálisan is – kielégítő.  

Egyetlen egy valamit említett, amivel Budapest nem szolgálhat. „Ha valami hiányzik, akkor azok a székelyföldi hegyek”, mondja. „De azokhoz hazautazom.” 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 23:43:02