Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Miért ragaszkodunk egy igazságtalan pénzügyi rendszerhez?

2022-09-20 17:28:36

A gazdasági válságból egy út vezet kifelé: ha a jelenlegi, fenntarthatatlan állapotokon változtatunk. Magyarország azonban mintha hallani sem akarna a javak újragondolt újraelosztásáról.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

Írta: Sáhó Eszter

Rendhagyó, és sajnos ma már ritkaságszámba menő vitaestnek adott otthont a Budapesti Corvinus Egyetem. A KETEG szervezésében két, sok kérdésben merőben eltérő nézetet valló közgazdász kezdett sajtónyilvános vitába arról, hogy “merre tovább, gazdaság?” Milyen válaszokat kellene adnia Európának, és benne Magyarországnak a rövid és hosszú távú kihívásokra? Olyanokra, mint például az energia- és a klímaválság, vagy a hazánkban lesújtó helyzetbe került oktatás- és egészségügy. Dr. Pogátsa Zoltán és Dr. Baritz Laura Sarolta az alapelvekben egyetértettek, a konkrétumok szintjén azonban úgy tűnt, mintha más-más országban élnének – ez is jelzi, hogy az ilyenfajta párbeszédekre mindennél nagyobb szükség van ma Magyarországon.

Megoldási javaslatok: emberközpontú vagy skandináv gazdasági modell?

A meghívott előadóknak nem kellett sokat foglalkozniuk a diagnózis felállításával, mert mindenki számára egyértelmű volt a krízis, mellyel Magyarország – több más európai országgal egyetemben – küzd, de a kiutat még nem találta meg. Azt viszont fontos látnunk, hogy nem minden európai országot érinti olyan mértékben a válság, mint hazánkat. Nálunk a fő gond azzal van, hogy egy eleve nem jól működő gazdasági struktúrában ért bennünket a baj.

A teljes cikk a szemlelek.net oldalon olvasható.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 01:26:48