Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Már több mint 800-an végezték el a német nyelvű közgazdászképzésünket

2023-04-20 16:45:16

A Corvinus és a Passaui Egyetem 30 éve képez együtt közgazdászokat, a jubileumot nívós szakmai rendezvénnyel ünnepelték meg.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Már három corvinusos mesterszak – a Vezetés-szervezés, a Marketing és az Ellátásilánc-menedzsment – is fogad hallgatókat a Passaui Egyetemről a két felsőoktatási intézmény között érvényben lévő kettősdiploma-szerződés kibővítésének köszönhetően. A dokumentumot április 19-én a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Német Nyelvű Gazdálkodástudományi Képzési Központ (DSG – Deutschsprachiger Studiengang) jubileumi ünnepségén írta alá Takáts Előd, a Corvinus rektora, valamint Ulrich Bartosch, a Passaui Egyetem elnöke. Harminc év alatt több mint 1000 hallgató vett részt a német nyelvű közgazdászképzésben. Közülük több mint 800 hallgató kapott kiegészítő oklevelet vagy német-magyar kettősdiplomát. Az együttműködés a kezdetek óta a német Külügyminisztérium anyagi támogatásával valósul meg. 

Kölcsönösen előnyös a gazdálkodástudományi egyetemközi kooperáció 

Az eseményen Takáts Előd, a Corvinus Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: a Corvinus életében nagy jelentőségű a program, mert megélhető volt általa, hogy a határok átjárhatóak, és remek nemzetközi közösség alakult ki. A program által olyan közgazdászok kerültek ki a Corvinus Egyetemről, akik nemcsak kiválóan beszélnek németül, de képesek vállalati közegben szakmai vagy vezetői pozíciót betölteni, ezáltal is segítve a német-magyar gazdasági kapcsolatokat. Köszönetet mondott a programban dolgozó munkatársaknak, és kifejezte reményét, hogy még legalább 30 évig működni fog a kezdeményezés.  

Ulrich Bartosch, a Passaui Egyetem elnöke hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy közösen ünnepelhetnek. Bár a két szervezet különböző hátterű, szimbolikus, hogy közös folyó, a Duna is összeköti őket. Hozzátette: nincs nagyobb felelősség, mint a jövőbe tekintő programokat gondozni, amire a DSG kiváló példa. 

Huszák Loretta, a DSG vezetője elmondta: az épp harminc éve megalapított, a Passaui Egyetemmel azóta szorosan együttműködő DSG egyrészt az alapképzésben kínál bizonyítványt adó kiegészítő ismereteket – kezdetben specializációt, 2021 óta programot –, valamint önálló szakirányt, másrészt a két intézmény mesterképzéseiben választható tantárgyakat és kettősmesterdiploma-programot.  Eddig több mint 800 hallgató kapott kiegészítő oklevelet vagy kettősdiplomát. A 2003-tól, húsz év óta igénybe vehető kettősdiploma-programban a két egyetemről összesen mintegy hetven hallgató vett részt, köztük 37-en a Passaui Egyetemről érkeztek a Corvinusra.  A program résztvevői a tanulmányaik egyik felét (két félévet – egybefüggően vagy külön) a Corvinuson, másik felét (két félévet egybefüggően) a Passaui Egyetemen töltik, majd mindkét egyetem mesterszakos diplomáját kézhez kapják.  

A DSG-s közgazdászdiploma jelentős karrierelőnyt ad a német munkanyelvű cégekben 

A corvinusosok számára előnyt jelent a munkaerőpiacon a német nyelvű szaktudás, hiszen Magyarország két legnagyobb gazdasági partnere Németország és Ausztria, a Passaui Egyetem gazdaságtudományi karát pedig a világ legjobb 201-250. programja között jegyzik. A Passaui Egyetem hallgatói számára a corvinusos kettősdiploma azért vonzó, mert itt nemcsak általános gazdasági tárgyakat vehetnek fel, hanem szakosodhatnak is, továbbá társadalomtudományi kurzusokat is hallgathatnak, és így szélesíthetik a tudásukat.  

A DSG-program főtámogatója a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD), amely a német Külügyminisztérium forrásait felhasználva támogatást ad a működési költségekre, valamint méltányos ösztöndíjakat nyújt nemcsak hallgatóknak, de oktatóknak, kutatóknak is passaui, illetve budapesti tartózkodásra. A DAAD elnöke, Joybrato Mukherjee beszédében elmondta, a DSG fontos partnerük, az 1989-90-es rendszerváltás után az elsők között vált a szervezet kedvezményezettjévé, különleges, hogy ilyen hosszú idő óta részesül támogatásban, és jógyakorlatként lehet példaként állítani más kezdeményezések számára. A rendezvényen hét német-magyar cég is jelen volt, melyekkel a DSG szorosan együttműködik, többek között a DSG-program hallgatóinak személyes konzultációs lehetőséget biztosítanak: BASF, SAP Labs, Leitner&Leitner, KPMG, Merkbau, Audi és IFUA.  

Az eseményen Burger Csaba, a Corvinus DSG-alumnihálózatának vezetője ismertette a DSG-alumnik karrierútjáról készült felmérés eredményét is, mely során arra keresték a választ, hogy hol segít a DSG-diploma. A felmérés főbb tanulságai, hogy a magyar-német, -osztrák, -svájci gazdasági vonalon való elhelyezkedést nagyban támogatja a DSG-oklevél. Számos volt DSG-s hallgató dolgozik vezető beosztásban, olyan vállalatoknál, mint a Spar, Siemens, KPMG és a Magyar Nemzeti Bank. Ezen felül a DSG-s hallgatók a cégalapítás terén is egyre bátrabbak. Az DSG-s öregdiákok 98%-a szerint a program hasznos, mindenképp meg kell tartani, 81%-uk a némettudásuk fejlesztése miatt érkezik a programba, és 74%-uk szerint az itt megszerzett szaktudást jól tudják, tudták alkalmazni. 

Német-magyar szakmai eszmecsere a fenntarthatóság és gazdaságosság viszonyáról 

A DSG-jubileum alkalmából a szervezők nívós szakmai programot állítottak össze a fenntarthatóság és gazdaságosság témakörében. A nyitóelőadást Klaus Töpfer professzor, volt német szövetségi környezetvédelmi miniszter és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) korábbi ügyvezető igazgatója tartotta. Az előadó kifejtette, a lineáris helyett a körforgásos gazdaságra kellene áttérni, ahol a termék teljes életútjáért felel a gyártó. Leszögezte: a gazdaságosság mellett érvényesíteni kell az ökológiai és szociális szempontokat is, a környezeti erőforrásokat nem tekinthetjük ingyenesnek. 

A program része volt egy kerekasztal-beszélgetés is, amelyen német és magyar akadémiai szakértők mellett a BASF német vegyipari konszern kelet-közép európai regionális ügyvezetője, Thomas Narbeshuber is részt vett. A résztvevők egyetértettek abban, felelősek vagyunk a jövő generációinak jólétéért, meg kell tanulni, hogy nem kell mindig növekedni, át kell gondolni, mi az elég valójában. A fenntarthatóság érvényüléséhez az egész társadalomban tudatosítani kell, hogy a változás szükséges – nemcsak a vállalatok vezetésében és a fogyasztók között, de minden érintett számára is. Elhangzott: a hosszú távú gondolkodás elengedhetetlen, és a jogállamban nem tiltásokat, hanem korlátokat kell alkalmazni, amin belül kreatívan kell megtalálni a szükséges megoldásokat. 

A rendezvény egyben a német nyelv hetének, a Wunderbar Fesztiválnak az egyik programja volt, amelyet a német, az osztrák és a svájci nagykövetség, a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, valamint az Osztrák Intézet összefogásában szerveztek meg áprilisban, és amelyhez a Corvinus mellett számos más magyar egyetem is csatlakozott a német kultúra, gazdaság, oktatás és tudományos élet népszerűsítésére.

 

Fotók: Takács Dániel, Corvinus Egyetem 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.25. - 03:23:02