Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Magyar-kazah diákcsereprogram előkészítéséről írt alá megállapodást a Corvinus

2023-02-02 17:35:47

A Gumilyov és a Suleyman Demirel Egyetemmel fog együttműködni a Corvinus Erasmus-programokban, valamint külföldi tanulmányi ösztöndíjat elnyerő kazah hallgatók fogadóintézménye lehet.

A Corvinus Egyetem és a Gumilyov Egyetem, Kazahsztán egyik vezető felsőoktatási intézménye január 27-én együttműködési megállapodást írt alá a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Vegyesbizottság ülésén.  

L.N. Gumilyov Eurasian National University

Yermek Konekbayev úr, a Gumilyov Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője január 26-án megbeszélést folytatott a Corvinus Egyetemen Fehér Péter nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökkel és a Közép-Ázsia Kutatóközpont vezetőivel. A két egyetem 2019-ben már megnyert egy oktatók és diákok cseréjét támogató Erasmus-pályázatot, de a covid19 miatti utazási korlátozások nem tették lehetővé, hogy a tervezett csereprogramok megvalósuljanak. A most aláírt megállapodás alapján a két egyetem hamarosan megkezdi egy újabb csereprogram előkészítését. 

Suleyman Demirel University

A Vegyesbizottság ülésére érkezett kazah küldöttség tagja volt Andrey Bogdanchikov úr, a Suleyman Demirel Egyetem rektorhelyettese, valamint Beibit Dyussupov úr, a Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője is. Az egyetem Kazahsztán egyik vezető privát felsőoktatási intézménye. Az egyetem képviselői január 25-én megbeszélést folytattak a Corvinus Közép-Ázsia Kutatóközpont vezetőivel. A rektorhelyettes elmondta, a közeljövőben szeretnének oktatók és diákok cseréjét előirányzó együttműködési megállapodást aláírni a Corvinus Egyetemmel. Jó lehetőséget látnak arra, hogy a két egyetem közösen pályázzon Erasmus-támogatásra és közös kutatási programokat valósítson meg. 

Január 26-án megbeszélést folytatott Fehér Péter elnökhelyettessel és a Közép-Ázsia Kutatóközpont vezetőivel Ljazat Adilova asszony, a Kazah Tudományügyi és Felsőoktatási Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője, aki szintén a Vegyesbizottság ülésére érkezett Budapestre. A tárgyalópartnerek örömmel állapították meg, hogy egyre gyarapszik azoknak a kazah egyetemeknek a száma, amelyek együtt szeretnének működni a Corvinus Egyetemmel. Adilova asszony felvetette, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a Corvinus felkerüljön azoknak az egyetemeknek a listájára, amelyekre jelentkezhetnek a “Bolashak” ösztöndíjat elnyert kazah diákok. A Kazah Köztársaság elnöke által alapított ösztöndíj minden évben 500 diák és kutató külföldi tanulmányainak, illetve kutatómunkájának teljes költségét fedezi (beleértve a tandíjat is). 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.21. - 23:30:05