Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Legózás, vezénylés és Netflix-magatartás: Kutatók éjszakája-programsorozat a Corvinuson

2022-09-12 16:29:57

Jó vezetők-e a királyok? – erre is választ kaphatunk a Budapesti Corvinus Egyetemen szeptember 30-án, pénteken, ahol harminc, változatos témájú programmal vár minden érdeklődőt az idei Kutatók éjszakája európai rendezvény részeként. A tudományt és a kutatói karriert népszerűsítő előadások, interaktív workshopok az egyetem legfrissebb, legérdekesebb kutatási eredményeibe engednek betekintést, nemcsak a szűken vett közgazdaságtanban, de felölelnek olyan határterületeket is, mint a pszichológia, a fenntarthatóság vagy a mesterséges intelligencia.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Újra várják a nagyközönséget a corvinusos oktatók szeptember utolsó péntekén az egyetem Fővám téri főépületében, hogy megmutathassák a fiataloknak és az örök kíváncsiaknak, mennyi magával ragadó, felfedezni való témában lehet kutatni. A mintegy kéttucatnyi programon például kísérleti játékokon keresztül ismerhetjük meg, hogyan mérik a közgazdászok a személyiségjegyeket, ezek közül pedig megvannak-e bennünk a pénzügyi sikerhez szükséges jellemzők, milyen új fogyasztói magatartás húzódik a Lime rollerek és a Netflix sikere mögött, és hogyan befolyásolja a matematikai képzettségünk a döntéshozatalunkat. Tudományos segítséggel mérlegelhetjük környezetbarát magatartásunkat: mennyire vagyunk készek saját jólétünk árát másokkal megfizettetni, üzleti fenntarthatósági játékon vehetünk részt és a klímaválság tudatában szakmai érvekkel sorra vehetjük, hogyan lehetne meghaladni a növekedéscentrikus gazdasági szemléletet, és górcső alá vehetjük, vajon a jelenlegi társadalmi-gazdasági változások összevethetők-e a XIX. századi ipari forradalommal. 

Kiderül az is néhány uralkodó példáján keresztül, jó vezetők-e a királyok, királynők, mit tanulhatunk a karmesterektől a menedzsmentről, mennyire szembesülnek hátrányos megkülönböztetéssel az idősek a magyar munkaerőpiacon, mire való a családi alkotmány,  miért érdemes válságban váltót használni és gyakorlati bemutatót kaphatunk egy minigyár hatékonyságáról. Megtanulhatjuk, hogyan használhatjuk a legót problémamegoldásra és kreatív ötletek kitalálására, milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának a turizmusban és az e-learningben, miképpen befolyásolnak vagy akár manipulálnak bennünket a háborús metaforák, milyen következtetésekre juthattunk a magyar koronavírus-statisztikákból, és konzerválta-e a nemi szakadékot a digitális technológiák használata a covid alatt. Megtudhatjuk, van-e racionalitás a szélsőséges politikai vélemények mögött, mi lehet az oka Latin-Amerika válságának a közelgő brazíliai választások fényében és mik a hasonlóságok és különbözőségek a közép-európai kapitalizmusok között.  

A Corvinus teljes programkínálatáról részletes tájékoztatás napokon belül az egyetem honlapján, illetve a Kutatók Éjszakája országos ernyőoldalán olvasható, az egyetem nemcsak magyar, de angol nyelvű előadásokkal is készül. A részvétel ingyenes, és a gazdaság- és társadalomtudományok iránti érdeklődők számára kihagyhatatlan. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 01:46:10