Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Központi szerepet vállal a Corvinus az egyetemek fenntarthatóbbá válásában

2023-10-16 13:54:00

A Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja 2022. szeptember 22-én alakult meg, melynek a Budapesti Corvinus Egyetem is alapító tagja.

Budapesti Corvinus Egyetem

A platform első programját 2023. januárjában egyetemünk rendezte az ERS Agora keretében, ahol az egyetemek egymásnak mutathatták be legjobb gyakorlataikat a fenntarthatóság területén. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ennek folytatásaként 2023. szeptember 29-én tartotta meg „Eredmények és tapasztalatok az egyetemek fenntarthatóvá válásának folyamatában” címmel a következő találkozót. A rendezvényen a platform 14 tagegyeteméből 11 képviseltette magát. 

A Budapesti Corvinus Egyetem két előadással is megjelent a konferencián. Elsőként Zsóka Ágnes akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes adott elő Ásványi Katalin tanszékvezető egyetemi docenssel közösen a 2022. júliusában létrehozott Ethics, Responsibility and Sustainability (ERS) Hub-ról és az elmúlt 1 év eredményeiről. 

Az előadók elmondták, a Corvinus célja, hogy összhangban az egyetem stratégiájával, 2030-ig nemzetközi hatású fenntarthatósági kiválósági központtá váljon. Zsóka Ágnes kifejtette, hogy az egyetem Fenntarthatósági Stratégiájának megalkotása széleskörű, több körben megvalósuló munkatársi és hallgatói bevonásra épülő közös gondolkodás eredménye, és ugyanígy nagy hangsúlyt fektetünk az egyetemi polgárok részvételére a fenntarthatósági akciók során is. 

A második előadásban Ásványi Katalin, aki egyben az ERS Hub Irányító testületének elnöke, valamint Nemes Zsófia tanársegéd (Fenntartható Fejlődés Intézet) a Principles for Responsible Management Education (PRME) közösség és a szervezethez való csatlakozás potenciális előnyeit, annak szemléletformáló tevékenységét ismertették. A fogadáson lehetőség nyílt új, értékes kapcsolatok építésére is, amelynek köszönhetően a PRME közösségéhez csatlakozni kívánó további egyetemi partnereket sikerült megszólítani és taggá válásra ösztönözni. 

Egyetemünk a PRME CEE Chapterben eddig is fontos szerepet vállalt, 2019-ben a Corvinuson volt a közép-kelet-európai tagegyetemek személyes találkozója. 2023-ban a megújított 5 fős Irányító testületbe Ásványi Katalint is beválasztották, így továbbra is vezető szerepet vállalunk a régióban az egyetemek fenntarthatóbbá válásának elősegítésében és a PRME tagok toborzásában. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.29. - 03:43:58