Széchenyi 2020
Budapesti Corvinus Egyetem ×
Vissza a főoldalra

Indul a tanulmányi ösztöndíj pályázat!

2021-09-06 08:56:10

Az ösztöndíjra szeptember 13-ig pályázhatnak a Corvinus hallgatói

Kapcsolódó hírek

×

Kapcsolódó események

Az előző félévben akár 70 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kaphattak azok a hallgatók, akik az alapítványi ösztöndíjas rendszerben felvételiztek a Corvinusra. Ki és hogyan pályázhat rá? Milyen átlagtól jár az ösztöndíj? Cikkünkben az adatok mögé nézünk és személyes történetekkel mutatjuk be a Corvinus új tanulmányi ösztöndíj-rendszerét.

Corvinus Ambassador

A tanulmányi ösztöndíjra 2021. szeptember 06-án 10:00 óra és 2021. szeptember 13-án 12:00 óra között pályázhatnak a Corvinus hallgatói. A pályázatokat Neptunon keresztül lehet benyújtani, a kérvényhez nem kell semmilyen igazolást leadni, hiszen a Neptun automatikusan kiszámolja az ösztöndíj átlagot, vagyis a pályázat egy kattintással leadható.

Hogyan számolják? 

A pályázat elbírálásánál az előző félév ösztöndíj átlagát veszik alapul. Az állami rendszerben kezdő hallgatóknál a csoportjukhoz tartozó mediántól jobban teljesítő hallgatók kaphatnak ösztöndíjat. Az új rendszerben viszont az ösztöndíj átlag alapján rangsort állítanak, és a hallgatók legjobb 20 százaléka kap biztosan ösztöndíjat. A tavalyi évben ennél valamivel többen, a rangsor felső 30 százaléka kapott ösztöndíjat. 

Az előző félév tapasztalatai 

Krisztina ötös átlagra 22 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kapott tavasszal harmadéves, nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatóként. Testvére elsőévesként szintén színötös lett, ő 70 ezer forintot kapott kereskedelem és marketing szakon. A különbség oka nem a szak, hanem az alapítványi finanszírozás: Krisztina 2018 szeptemberében kezdett az állami rendszerben, testvére már a modellváltás után jelentkezett a Corvinusra.  

„Mindketten készültünk arra, hogy gazdagok leszünk a tanulmányi ösztöndíjból, hiszen 5.0-ra lehoztuk a félévet” – mondja Krisztina nevetve. Korábban a maximálisan kifizetett összeg 30 ezer forint körül alakult, ami szaktól függően – ahogy Krisztina esetében is – akár kevesebb is lehetett. Az új ösztöndíj már 70 ezer forintot ígér, ha igazán jól teljesítesz.  

„A régi rendszerben nem feltétlenül éri meg a ráfordított idő és stressz, hogy egy négyest kijavítsunk ötösre” – mondja Krisztina. A járvány miatt ő is otthon volt, így kevesebbet költött, Pesten ugyanakkor „egy bulis este, egy fancy vacsora és egy kolis reggeli” el is vitte volna az összeget„Persze a kötelező tárgyaknál megéri javítani, mert beleszámítanak a diploma minősítésébe, de 70 ezres ösztöndíjnál már a többi tárgyból is érdemes”. 

Krisztinának az ötöshöz heti 25 munkaóra kellett, ebből a legnagyobb részt a speciális pénzügyi-matematikai (SPM) tárgyak tették ki. A korábbi félévei is jól sikerültek, egy félévet leszámítva mindig kapott ösztöndíjat. Az első két félévben 4,52-es és 4,56-os átlagra alig 300 forinttal kapott kevesebbet, mint most ötösként.  

Az új rendszerben a havi maximum ösztöndíj 70 ezer forintra emelkedett. A minimum ösztöndíj havi 17 ezer forintról 33 ezer forintra emelkedett, vagyis az új rendszerben még a legkevesebb ösztöndíjat elnyert hallgatók is többet kaptak, mint korábban a legjobbak. Összesen közel 420 millió forintot fordított a Corvinus tanulmányi ösztöndíjakra a 2021-es tavaszi félévben, ebből 350 millió forint jutott az alapítványi rendszerben kezdőknek.  

Corvinus Ambassador

A jobb ösztöndíjért meg kellett dolgozni 

A magasabb összegekkel az Egyetem jobb teljesítményre ösztönzi a hallgatókat. A régi rendszerben 4,1-es volt a legalacsonyabb, még ösztöndíjat érő átlag, az új rendszerben viszont már a legnehezebb szakon is 4,28-as átlag kellett. A minimumátlagokat szakonként eltérően határozzák meg. Minél többen érnek el jó eredményt, annál magasabb lesz ez a minimumátlag.  

Bár emelkedtek az összegek, arányaiban kevesebben kaptak ösztöndíjat. Az állami rendszerben tanuló, ösztöndíjra jogosult hallgatók 46 százaléka kapott valamennyi ösztöndíjat, az új rendszerben már csak a jogosult hallgatók valamivel kevesebb mint 30 százaléka. Azaz az új rendszer többet ígér és erősebben is motivál arra, hogy minden hallgató a maximumot hozza ki magából. 

Corvinus Ambassador
Vágólapra másolva
X
GEN.:2022.08.17. - 17:04:13