Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A kiszemelt egyetemek kapujában a Corvinus tehetségtámogató programjának résztvevői

2023-02-10 22:41:02

Mindegyik fiatal, aki az elmúlt hónapokban részt vett a Corvinus Illyés Gyula tehetségtámogató kezdeményezésében, megméretteti magát az idei felsőoktatási felvételin.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A program előrehaladásáról szóló, február 10-ei sajtóeseményen Takáts Előd, az egyetem rektora elmondta, a Corvinus társadalmi felelősségvállalási projektje hiánypótló a hátrányos helyzetű, tanulni vágyó fiatalok életútjainak mentorálásában.

Karrierútjuk következő tervezett állomásairól és a Corvinus Illyés Gyula tehetségtámogató programjában szerzett benyomásaikról számoltak be a program résztvevői február 10-én a Budapesti Corvinus Egyetem sajtóbeszélgetésén. A fiatalokat az egyetem Illyés Gyula Programja intenzív tíz hónapos, személyre szabott képzésekkel, mentorálással, ösztöndíjjal, lakhatási, közlekedési támogatással, ingyenes tanulóeszközökkel segíti az idei sikeres felvételihez.

Az elhangzottakból kiderült: korántsem csak a Corvinust célozza az a nyolc motivált fiatal, aki második esélyt kap idén a sikeres felsőoktatási felvételire. A hátrányos helyzetű tehetségek érdeklődési körüknek megfelelően különféle mérnöki, jogi, közgazdasági, pszichológiai profilú szakokra tervezik beadni a jelentkezésüket. A résztvevők elmondták, számukra az újrakezdést, a biztonságot, a motivációt jelenti a program, és olyan löketet és hitet adott nekik, amellyel magabiztosan készülnek a felvételi megmérettetésre.

Nemcsak tanulmányi felkészítést vagy anyagi segítséget, de „anyai” támaszt, barátságokat is kaptunk a programban. Bedobtak a mély vízbe, de most már igazán bízom benne, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy egyetemista lehessek. Már elhiszem, hogy romaként is vannak jó lehetőségeim. Erőt, önbizalmat gyűjtöttem, és külön örülök a nyelvtanulásban a nemzetközi környezetnek” – mondta el Horváth Mária, a program egyik résztvevője a sajtóbeszélgetésen.

A Corvinus Egyetem missziójának tekinti, hogy társadalmi háttértől függetlenül megtalálja és képezze a legkiemelkedőbb képességű hallgatókat a jövő elitjének kineveléséhez. Az Illyés Gyula Program hiánypótló kezdeményezés, amely az egész magyar felsőoktatás számára erkölcsi utat mutat a társadalmi felelősségvállalásban” – közölte a rendezvényen Takáts Előd, a Corvinus rektora. Hozzátette: A 2024-től érvényes corvinusos felvételi szabályoknak köszönhetően az a résztvevő, aki idén nem jutna be a kiszemelt egyetemre, jövőre nagyobb eséllyel be tud kerülni a Corvinusra, mert az intézményi pontok száz százalékát elnyeri.

Megyeri Krisztina adjunktus, az Illyés Gyula Program egyik mentor-oktatója hangsúlyozta az eseményen: a program nem pusztán tanulmányi felzárkóztatást nyújt, hanem átfogó mentorálással egy-egy egész új életutat indít be, és az utókövetésre is nagy hangsúlyt kíván fordítani. A nulladik lépésben először a képességeiknek megfelelő karrierutat kell megtalálni, a lehetőségeiket megnyitni – miben jók, milyen képességeik, érdeklődési köreik vannak –, csak ezután jöhet az odavezető út előtt álló akadályok elhárítása, a megfelelő tantárgyi tudás fejlesztése. A vezető kiemelte: “Ebben óriási segítséget jelentenek a kortárs segítők, különösen a Studium Generale diákszervezet önkéntesei“.

A Corvinus Illyés Gyula Programja olyan érettségizett fiatalok számára kínál intenzív tehetségtámogató programot, akiknek egyik szülője vagy nevelőszülője sem diplomás, és idáig nem vették fel őket egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A program következő tanévére várhatóan idén májustól jelentkezhetnek majd az érdeklődő fiatalok.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.23. - 01:48:04