Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Így klímázzunk okosan a melegben

2023-06-09 13:18:00

Takarékos és tudatos klímahasználattal készül a Corvinus a nyári időszakra.

Budapesti Corvinus Egyetem

Az energiaválság és a klímaváltozás kihívásaira reagálva jelentősen csökkentettük az épületek energiafelhasználását a téli időszakban, ezúton is köszönjük minden egyetemi polgárnak, hogy együttműködtek ebben. Az intézkedéseknél a takarékosság mellett a komfortérzet megtartása is cél volt, ami a jövőben sem változik. 

A téli időszakban elsősorban a gázfogyasztás csökkentése volt a cél, nyáron az áramfelhasználásra kell odafigyelnünk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye szerint a hűtési igények 2050-re akár a háromszorosára nőhetnek a 2018-as szinthez képest. Magyarországon és világszinten a nyári hőhullámok gyakorisága és intenzitása várhatóan növekedni fog, ami tovább fokozza a lakosság hűtési igényét és az energiafelhasználást. Ez egy ördögi kört eredményez, mert a többletenergia előállítása további kibocsátással járhat az energiamix összetételének függvényében. 

Fontos tehát, hogy a nyári időszakban is odafigyeljünk az energiatakarékosságra, és csak annyi áramot használjunk fel, amennyire valóban szükségünk van a komfortérzetünk megtartásához.  

Az energiahatékony működés és az ökológiai fenntarthatóság érdekében az alábbi intézkedések bevezetésével szabályozzuk az oktatási épületeinkben a hűtő/fűtő berendezések működtetését a nyári időszakban. 

Az Egyetem valamennyi épületében a hűtési szezonban (2023. május 31-től előreláthatólag szeptember 1-ig)  

  • az irodák hűtését hétköznapokon 8 és 17 óra között, 
  • az oktatási helyiségek (foglaltság szerint) és a Könyvtár hűtését 9 óra és 19 óra között (az épületek nyitvatartási idejében) biztosítjuk. 

 

Kérünk benneteket, hogy a hűtőrendszereket az alábbiak szerint használjátok: 

  • ahol a hőmérséklet egyedileg szabályozható, a hűtést 25-26°C fokos hőmérséklet felett indítsátok el,
  • ha nem tartózkodik már senki a teremben, kapcsoljátok ki a beltéri egységet, 
  • a klímaberendezéseket csak csukott nyílászárók esetében használjátok (nyitott ajtó vagy ablak esetén a klímaberendezés csak többszörös energiafelhasználás mellett képes a kívánt hőmérsékletre hűteni az helyiségeket), 
  • használjátok az árnyékolókat, védve ezáltal a helyiséget a nap sugárzó hőjétől, így a klímaberendezés is hatékonyabban és jelentős költségmegtakarítással tud működni. 

Amennyiben a hűtéssel kapcsolatban probléma vagy kérés merül fel, ezt a Főépületben és Sóházban a diszpécser szolgálatnak jelezhetitek, a C épületben pedig a főrecepción. 

Köszönjük megértéseteket és együttműködéseteket. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.23. - 10:16:08