Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Ezek a legfontosabb információk a Corvinus Ösztöndíjról

2022-12-07 14:43:53

Mi a Corvinus Ösztöndíj és hogyan is működik pontosan? Segítünk nektek eligazodni ezekben a kérdésekben!

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Corvinus Ambassador

Írta: Tóth Valter; borítókép: Budapesti Corvinus Egyetem

Az eredeti cikk a Közgazdász Online Blogon érhető el.

Egy mondatban talán úgy is össze lehet foglalni az új rendszer lényegét, hogy a képzések költségét nem az állam, hanem az Egyetem finanszírozza. Ez így persze önmagában nem mond túl sokat azoknak, akik felvételi előtt állnak, és természetesen mi sem tudjuk le ennyivel a dolgot. Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb információkat a Corvinus Ösztöndíjjal kapcsolatban.

A Corvinus Ösztöndíj tartalmazza a képzés költségét, viszont nem fedezi a lakhatást, a megélhetést a tanulmányok ideje alatt. Nem jár automatikusan a tanulmányok végéig.

A Corvinus Ösztöndíjas félévek száma nem csökkenti az állam által támogatott félévek számát, tehát ugyanúgy kihasználhatjuk az összes államilag támogatott félévünket, akkor is, ha már elvégeztünk egy vagy több szakot Corvinus ösztöndíjjal.

További előnye, hogy ellentétben az államival, itt nincs röghöz kötés. Ami azt jelenti, hogy nem vagyunk kötelesek a képzést követő 20 évben a képzés idejének éveit itthon ledolgozni. Ezen kívül nincs nyelvi hozzájárulási díj sem.

Az ösztöndíjas félévek száma az adott szak képzési idejétől függ, ami azt jelenti, hogy ha hét féléves a szak, hét félév támogatott. Ez csak nagyon indokolt esetben változtatható.

Hogyan lehet elnyerni és megtartani? Az Egyetem minden tanév végén rangsort állít fel a tanulmányi eredmények alapján, tehát a legjobban teljesítő hallgatók kerülnek be az ösztöndíjas helyekre. Minimumkövetelmény a 3,8-as kreditekkel súlyozott tanulmányi átlag, valamint két félév alatt minimum 46 teljesített kredit elérése. Aggodalomra semmi ok, hiszen a tanév végén esedékes felülvizsgálatok során nem csökken azok aránya, akik az adott szakon Corvinus Ösztöndíjat kapnak. Ha pedig mégis kikerülne valaki, következő tanév végén újra pályázhat, átsorolás útján. Mesterszakosoknál 75 pont az a határ, ami felett jó eséllyel ösztöndíjas lesz a hallgató.

Hogyan lehet elveszíteni? Nem nyeri el  az ösztöndíjat az, aki felmondja a szerződést, kimeríti a támogatott félévek számát, vagy aki megszünteti hallgatói jogviszonyát.

Ha valakiben kétség merült volna fel annak kapcsán, hogy mennyire elérhető az új Corvinus Ösztöndíj, annak szolgáljon bátorításul, hogy 2022-ben a nappali alapszakra felvett hallgatók csaknem 70%-a, a nappali mesterképzésre felvett hallgatóknak pedig a 90%-a tanulhat térítésmentesen. Tehát megéri belevágni, ha pedig további információra van szükség, ezen a linken található.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.26. - 17:25:05