Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Érték- és spiritualitásközpontúság a gazdaságban

2023-03-03 10:03:54

A Corvinus Egyetem Gazdaságetikai Központjának munkatársai aktív évet tudhatnak maguk mögött. 2022-es jelentésük szerint számos projektjük, publikációjuk, konferenciaszervezési tevékenységük középpontjában az érték, a fenntarthatóság és a spiritualitás áll.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Értékteremtés egy fenntartható világért és más projektek 

A Gazdaságetikai Központ egyik legfontosabb projektjének célja, hogy összegyűjtse és elemezze világszerte az olyan gazdasági, üzleti, és társadalmi modelleket, amelyek a fenntartható értékteremtést célozzák. A “Value Creation for a Sustainable World” című projekt kiindulási pontja, hogy a stakeholderek érdekében nemcsak a vagyon gyarapítása a fontos, hanem a természeti rendszerek regenerálása és a jelen és a jövőbeli generációk jólléte is figyelembe veendő.  

Például olyan innovatív kezdeményezéseket vizsgálnak, mint a társadalmi vállalkozások, az etikus és fenntartható bankok, az organikus mezőgazdaság és a közösségi gazdasági modellek. Foglalkoznak üzleti vállalkozásokkal, fenntartható emberi közösségekkel, az állatok és az ökoszisztémák jogait tiszteletben tartó, és a különböző városokat és országokat érintő jólléti kezdeményezésekkel is. A projekt célja az is, hogy összekapcsolja az akadémiai szereplőket a civil szakértőkkel, és elősegítse az interkulturális tudásmegosztást. A projekt résztvevői számos egyetem munkatársai, legfontosabb partnerek pedig a John Molson School of Business, Concordia University, Montreal és a Penn State University. 

A Központ másik projektje ugyancsak egy nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódik. Az International Society of Business, Economics, and Ethics (ISBEE) 2022 és 2023 között egy globális gazdaságetikai felmérést végez, amelyhez a Magyarországra vonatkozó jelentést a Corvinus munkatársai készítik el. A felmérés  többek között  foglalkozik az üzleti és gazdasági stakeholderek jogaival, az ökológiai fenntarthatósággal, a digitális transzformációval és a korrupcióval is. 

Aktív nemzetközi tevékenység 

A Corvinus Gazdaságetikai Központjának munkatársai hét előadást tartottak szerte a világban, rangos nemzetközi konferenciákon 2022-ben. Továbbá öt nemzetközi rendezvény szervezésében vettek részt, így járultak hozzá az érték- és spiritualitásalapú, nemzetközi tudományos kapcsolatrendszer építéséhez. 

A “Bhután barátai” konferencián például az értékalapú gazdasággal, oktatással és sporttal kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg a résztvevők 2022 szeptemberében Budapesten. A Gazdaságetikai Központ a konferencia egyik szervezőpartnere volt.  Ugyancsak fontos volt a márciusban megtartott “Lassú élet – Lassú üzlet” workshop, ami a Ludwig Múzeum és az UNESCO támogatásával valósult meg az INC Nancy Business School szervezésében a “slow movement”-hez kapcsolódva. 

A külföldi rendezvények közül kiemelkedik az Assisiben, Olaszországban megtartott workshop, ami a Ferenc pápa kezdeményezésére indult The Economy of Francesco program részét képezte, és szervezője a Gazdaságetikai Központ volt. A New York-i Columbia Egyetemmel és az Európai SPES Intézettel együttműködésben a Központ munkatársai megszervezték az első Awakened Campus Global konferenciát is. A rendezvény kezdeményezője Lisa Miller professzor, a célja pedig, hogy nemzetközi szinten összekapcsolja azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyek beépítik a spiritualitást a tevékenységeikbe.   

Indiai spiritualitás a menedzsmentben globális nézőpontból 

A mai túlzottan materialista közgazdaságtannal szinte összeférhetetlen a spiritualitás. 2022-ben megjelent a Global Perspectives on Indian Spirituality and Management című kötet új perspektívákat nyújt ezen a területen. A Gazdaságetikai Központ indiai partnerekkel közösen megvalósított könyve azt tárja elénk, hogyan gazdagíthatja az indiai, spirituális nézőpont a közgazdaságtanról alkotott elképzeléseinket. A könyv megmutatja, hogy a gazdasági racionalitás domináns – vagyis az individualista, önérdek-maximalizáló – értelmezését helyettesíthetjük egy sokkal tágabb felfogással. A téma ismert szakértői így tisztelegnek S. K. Chakraborty, az Indian Institute of Management – Kalkutta néhai professzorának munkája előtt, aki úttörőként kapcsolta össze a menedzsmentet az emberi értékekkel és az indiai ethosszal.  

A könyv tanulmányai azt járják körbe, hogyan és mennyire alkalmazhatóak a spirituális ihletésű üzleti modellek nyugati, illetve indiai kontextusban. Az első részben a kötet szerkesztői, Sanoy Mukherjee, az Indiai Menedzsment Intézet Shillong egyetemi docense, illetve Zsolnai László, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Gazdaságetikai Központ vezetője mutatják be, mit jelent a Nyugat számára az ősi, indiai bölcsesség. Majd indiai, amerikai, ausztrál, illetve európai szerzők elemzik a gazdaságetika és menedzsment, az üzleti modellek, a spirituális alapú vezetés, illetve az oktatás, a társadalom és a spiritualitás összefüggéseit. A könyv a Springer Kiadó oldalán olvasható. 

A köteten kívül a Központ munkatársainak számos angol nyelvű publikációja jelent meg 2022-ben. Új munkatársként csatlakozott hozzájuk Farkas Jácint kutató. A részletek a Gazdaságetikai Központ éves beszámolójában olvashatók.   

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.27. - 15:30:14