Vállalkozási specializáció szakkirándulása – Tokaj-Hegyalja
_20251008015427.png)
A szakmai program szervezői és kísérői a Vállalkozásfejlesztés és -menedzsment Tanszék oktatói voltak. A program célja az volt, hogy a hallgatók közvetlenül ismerjék meg a vidéki vállalkozások működését, kihívásait és jó gyakorlatait, valamint a helyi gazdasági ökoszisztéma szereplőinek együttműködését.
A hallgatók így foglalták össze a szakmai kirándulás élményeit, tapasztalatait:
„A 43 fős csoporttal elsőnek a Szerencsi Rákóczi várat látogattuk meg, ami abban különleges, hogy egy szabad bejárású vár, ami múzeumként, közösségi térként és könyvtárként is üzemel. Varkoly Ádám, Szerencs alpolgármestere fogadott minket a várban, a térség gazdaságáról, saját családi vállalkozásáról, élményeiről és tapasztalatairól beszélt. Elmondta hogyan fejlesztették az idő során a családi borászatukat. Tokaji borokat csinálnak és mint megtudhattuk komoly szabályozások vannak arra, hogy miket lehet Tokaji borként eladni. Megtudhattuk, hogy alapjáraton ez tényleg egy családi vállalkozás, viszonylag kevés emberrel, viszont például szüreteléskor több tucatnyi embert is foglalkoztat egyszerre a sok munka miatt. Ebből is látszik, hogy a borászatban erős a szezonalitás és sok minden múlik azon, hogy ki, hogy teljesít a főszezonban.
Ezután a vár és a múzeum igazgatója mondta el nekünk a vár történetét és, hogy jelenleg milyen rendezvények és programok kerülnek megrendezésre. A legérdekesebb része a várnak a múzeum volt, ahol 3 féle kiállítást tekinthettünk meg. Az egyik kiállítás a környék csokoládé
múltjáról, illetve a szerencsi csokoládé és cukorgyárgyár történetéről szólt. A következő az ország legnagyobb képeslap gyűjteményének kiállítása, míg a harmadik a Rákóczi családról szólt.
Következő állomásunk az R27 étterem volt, ahova nagy izgalommal érkeztünk, hiszen az ebéd mellett a tulajdonos hölgy, Poroszkai Aida elmondta nekünk, hogyan is alakult ki a családi vállalkozásuk, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük az utóbbi években, mint például a munkaerő kihívás és koronavírus hatása és hogyan néz ki egy vidéki étterem üzemeltetése.
Az étterem után borkostoló követte a kirándulásunkat, az Angyal Borászatba Rátkán, mely a Tokaji borvidék szívében található, festői dombok között, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező szőlőültetvényekre. Már az érkezés pillanatától kezdve érezhető a hely nyugalma, eleganciája és profizmusa. Nagy József igazgató körbevezetett minket minden helyiségben, ahol a bor készülésének a folyamatait ismertették velünk. Volt, ahol meglepődve konstatáltuk, hogy hány millió forint értékű tokaji aszút tárolnak ott. Elárulták az aszú készítésének folyamatát is, mely rendkívül érdekes volt, hogy ugyanannyi idő alatt a megaszalódott szőlőszemekből mennyivel nehezebb mérvadó mennyiséget összegyűjteniük. Minden állomáson megkóstolhattunk egy saját borukat, melyek egy-egy fantázia nevet kaptak.
Tovább haladva információkat kaptunk a pincéről, a nemes penész fontosságáról, majd a legmeglepőbb a pince egyik folyosóján található bortrezorok voltak, melyekben magánszemélyek tehettek el bort, melyet ott őriznek, annyi ideig, ameddig csak szeretnék.
Ez követően ellátogattunk a Tállyán található Barka Galéria Hotel és Étterembe is, a pazar tölgyfakapu oroszlánfejes díszítése, az épület régi falaiban megbúvó évszázadok „szaga” már az érkezéskor sejteti, hogy itt nem pusztán szállás és étkezés vár, hanem élmény, művészet, gasztronómia és borvilág találkozása, ahol a tulajdonos lányától, Márton Rebeka fiatal vállalkozótól hallgathattuk meg, hogyan telik egy napja, a vállalkozás egyik legfontosabb szereplőjeként. Nagyon hasznos tapasztalatokat osztott meg velünk, mely elgondolkodtató és inspiratív lehet leendő fiatal vállalkozóként.
A nap zárásaként a csoport Golopra érkezett, ahol autentikus vidéki vendégházakban szálltunk meg. A kemencében sült vacsora elfogyasztása után Kovács János, a Golop Idegenforgalmáért és Kultúrájáért Egyesület alapítója ismertette a helyi turizmusfejlesztés 2008-as indulását és a közösségi kezdeményezések szerepét a falu életében. Az estét DJ Williams utcabálja zárta a golopi postakertben, ami jó alapot szolgált a csoport esti csapatépítő programjához.
A második nap reggelivel indult az Angelovics Kft. üzemeltetésében működő Rózsa-Domb vendégházban, majd délelőtt a French Wall Kft. Mosoda és takarítócég meglátogatásával folytattuk a napot. A cég bemutatását az ügyvezető igazgató, Sidlovics Péter tartotta. A mosoda 2022-ben nyitotta meg kapuit, főként szállodák, éttermek számára biztosítanak minőségi szolgáltatást. Teljes mértékben elnyerte a tetszésünket a családi hangulat, ami Golopon jelen van, és az alkalmazottak is második családként hivatkoznak rá. Kifejezetten motiválóan hatott Péter története: azok a nagy szállodák keresik meg, akikkel a közös munkáról csak álmodozott, és több hasznos vállalkozásfejlesztési ötlete is van a jövőre nézve, melyet megosztott velünk.
A délutánt az Andrássy Kúriában tölthettük, ami Tokaj- Hegyalja szívében, Tarcalon található. A fő profilja, hogy magas minőségben kínál kikapcsolódási lehetőségeket a vendégek számára. Az ötcsillagos szálloda Wellness&Spa mellett gasztronómiai élményt kínál az idelátogatóknak, amit mi is megtapasztalhattunk. Emellett részt vettünk egy gondos körbevezetésen, ami érintette a szálloda belső és külső tereit egyaránt. Meglepő volt, hogy a szálloda alatt egy rejtett pincerendszer található. A körbevezetést követően volt szerencsénk itt ebédelni és pár órát eltölteni a Wellness részlegen is, mely az intenzív két napos program megkoronázása volt.”
A kétnapos tanulmányút kiváló alkalmat biztosított arra, hogy a hallgatók közvetlen tapasztalatokat szerezzenek különböző méretű és profilú vidéki vállalkozások működéséről, a helyi önkormányzati és vállalkozói együttműködés formáiról, valamint arról, hogyan tudnak fiatal vállalkozók a hagyományos iparágakban – mint a borászat, vendéglátás vagy turizmus – innovatív megoldásokkal sikeresek lenni.
A program szakmai felelőse Dr. Kerékgyártó Gábor mesteroktató volt, a kirándulást a Corvinus Egyetem és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatta, mely az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület partnerségével és szervezésével valósult meg.
Írta: Batári Júlia, Horváth Gréta, Jakus Eszter, Kincses Fanni, Mesits Maxim