Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Egy lett, maradhat?

2022-11-25 11:19:11

Hezitálsz, hogy belefogsz-e a mesterképzésbe, mert túl hosszúnak tartod a kétéves képzést? A Corvinus gyorsítósávja, azaz a validáció révén már egy év alatt mesterdiplomát szerezhetsz!

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Legalább százezer forinttal keresnek többet azok a gazdasági diplomások, akik az alapszak után mesterképzést is végeztek – derül ki az utolsó diplomás pályakövetési rendszer adataiból. Eszerint a mesterképzés elvégzése nemcsak a megszerzett tudásban jelent komoly előnyt, de a befektetett idő már középtávon megtérül anyagi értelemben is.

Ha 2023 szeptemberében kezded meg mesteres tanulmányaidat, négy szakon van lehetőséged a kétéves képzést egy év alatt elvégezni: az Ellátásilánc-menedzsment, a Közgazdálkodás és közpolitika, a Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, valamint a Marketing szakokon.

Ahhoz, hogy ezzel a lehetőséggel élhess, a validáció nevű eljárás lesz a segítségedre. Míg a hagyományos kreditátviteli folyamat tantárgyleírások tartalmának, tanítási szándékának összevetésére épül, addig a validációs eljárás során egy validációs portfóliót állíthatsz össze, amellyel bemutathatod és igazolhatod meglévő kompetenciáidat és ez alapján kérheted azok elismerését.

Ennek keretében az eddig megszerzett tudásoddal – legyen az egyetemi keretek között elsajátított ismeret, egyetemen kívüli tevékenység, vagy akár munkatapasztalat – kiválthatsz a mesterszakon szükséges krediteket. A validáció fókuszában tehát nem a tanár tanítási szándéka, hanem az igazolható tudásod, fejlődésed áll.

Szintén jó hír, hogy, ha egy év alatt végzed el a mesterképzést, akkor is térítésmentesen tanulhatsz a Corvinus Ösztöndíjnak köszönhetően. Így ebben az esetben már a beiratkozáskor tudni fogod, hogy – ha a tervezett időben végzel – a képzésed teljes ideje alatt térítésmentesen tanulhatsz.

Hogyan validáltathatod a kreditjeidet?

Bármilyen előzetesen megszerzett tudásod számíthat, ami illeszkedik az adott szakhoz. Amikor átgondolod, hogy mivel tudod csökkenteni a mesterdiploma megszerzéséhez szükséges krediteket, ezeket vedd számba:

  • munkatapasztalat
  • nyári egyetemi kurzus
  • szakkollégiumi kurzus
  • bármilyen tanfolyam
  • TDK-kutatás
  • felvételi előkészítő kurzus
  • más egyetemen szerzett kredit
  • Corvinuson szerzett kreditek

A folyamatot a DreamApply felületén indíthatod el. Minimum 36 kreditre, legfeljebb 80 kreditre vonatkozhat a 120 kredites mesterképzés esetén. A validációs portfóliót tantárgyakhoz kapcsolódó dokumentumcsomagokba kell rendezned, amelyekben bemutatod az adott tantárgyhoz kapcsolódó megszerzett tudásodat. Ezen felül csatolnod kell a kérelem díjának befizetéséről szóló igazolást is, ami szakonként 50 000 forint.

  • A további javasolt dokumentumok:
    • szakmai önéletrajz,
    • a szak tartalmához kapcsolható korábbi tanulmányok (szak, tanfolyam, tréning, szakkollégiumi kurzus, egyéb) felsorolása és a teljesítésüket igazoló dokumentumok (diploma, oklevél, tanúsítvány, egyéb), ha van, az elvégzett képzés tanulási eredmény leírása,
    • munkatapasztalat leírása: milyen munkakörben, milyen feladatok elvégzése során szerezte meg a szükséges kompetenciákat,
    • munkavégzéséről a munkahely ajánlása,
    • a kérelemben szereplő tantárgyi kompetenciák kapcsolódó munkatevékenységek dokumentumai, esetleg együttműködő kollégák referenciái, számszerű korlát nélkül (tanulmány, dolgozat, beszámoló, prezentáció, egyéb).

Ha az alapszakot a Corvinuson végzed, érdemes tudatosan előre gondolkoznod, hiszen a szabadon választható tárgyaiddal “előre tudsz dolgozni”, ezzel rövidítve a mesterképzés időtartamát. Alapszakosként az előírt fölött 10%-nyi kreditet ingyen vehetsz fel.

A kérelmeket legkorábban december 15-én nyújthatod be, de legkésőbb a felvételről szóló határozat kézhezvételét követő 5 munkanapon belül teheted meg.

A július 15-ig beérkező kérelmek esetében július 15-ét követő tíz munkanapon belül, a július 15-e után beérkezett kérelmek esetében az adott felvételi eljáráshoz kapcsolódó beiratkozási időszak első napjáig születik meg a döntés.

A validációs eljárásba jelenleg bevont mesterképzéseken nincsen szakmai gyakorlat, így ez nem jelenthet problémát. A képzésen van lehetőség diákhitelt felvenni.

További információért kattints ide, vagy írj a felvi.corvinus@uni-corvinus.hu e-mail címre!

Sikeres felvételit kívánunk!

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.30. - 02:55:45