Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

CIAS Fogadó: „Nagy lehetőség ez egy pályakezdő kutatónak” – Manran Zhu, a CCL kutatóközpontunk új munkatársa

2023-11-15 14:45:00

A tudásnavigációval kapcsolatos kutatásaival fog hozzájárulni az elkövetkező két és fél évben Cesar Hidalgo corvinusos csapatának munkájához – mondta interjúnkban a kutató.
Manran Zhu

November 14-én egy fél napos szakmai rendezvényen mutatkozott be az egyetem közösségének a Cesar Hidalgo vezette Kollektív Tanulás Központ (Center for Collective Learning, CCL) kutatócsoport. A Corvinus Institute of Advanced Studies (CIAS) részeként a működését 2023 januárjában megkezdett központhoz a közelmúltban két posztdoktor kutató is csatlakozott. Egyikük, Manran Zhu októberben kezdett el Cesar Hidalgo csapatában dolgozni. A pályakezdő kutató elsőként Kínában diplomázott elméleti fizikából, majd Európában, az ETH Zürichen tanult tovább, ahol kvantumfizikából szerezte mesterdiplomáját. Időközben azonban rájött, hogy a fizikának az a részterülete érdekli igazán, amely az emberi viselkedéssel kapcsolatos törvényszerűségeket vizsgálja. Végül ez a tudományos érdeklődése vezette Budapestre, a CEU doktori programjára, ahol hálózatkutatással, azon belül pedig tudásnavigációval kezdett el foglalkozni.  

„Azt próbálom feltérképezni, hogy az emberek milyen folyamatok eredményeként találnak rá a kívánt információra vagy tudásanyagra, illetve hogy az egyéni tényezők hogyan befolyásolják a tudáshálózaton való navigációjukat.” 

Manran Zhu 2017 óta él Budapesten. Nagyon megszerette a várost, sok barátja is lett itt, ezért is örült a CCL kutatócsoportban meghirdetett álláslehetőségnek.  

„Eleinte egy kicsit féltem, mert úgy hallottam, hogy a magyar egyetemek nem túl nyitottak a nemzetközi kollégákra, de a Corvinus Institute of Advanced Studiesban az első perctől pozitívan csalódtam. Látszik, hogy az egyetem nagyon elkötelezett a nemzetköziesítés irányába, és mindent meg is tesznek azért, hogy a külföldről érkezett kollégák jól érezzék magukat” – teszi hozzá a kutató.  

Cesar Hidalgo kutatócsoportja még jelenleg is formálódik, a közeljövőben várhatóan több új munkatárs is érkezik majd a csapatba. Ahogy a kutatásvezető Hidalgo háttere is multidiszciplináris, úgy a CCL-be felvett kutatók is nagyon különböző tudományterületekről érkeztek. Manran Zhuhoz hasonlóan vannak köztük elméleti fizikusok, közgazdászok, adattudósok és szociológusok is. Manran Zhu a különböző tudáshálózatok adatalapú megközelítésével fog hozzájárulni a CCL-ben folyó kutatásokhoz. Jelenleg több kutatótársával együtt azt tanulmányozzák, hogy a nők milyen tényezők miatt hagyják gyakrabban félbe felsőfokú tanulmányaikat, és hogy milyen hálózati hatások okoznak nemi egyenlőtlenségeket a tudományos életben.  

A fiatal kutató két és fél évet fog Cesar Hidalgo projektjében eltölteni a Corvinuson, ezt az időszakot több szempontból is nagy lehetőségnek látja: 

„Én még a tudományos pályám elején járok, abban az időszakban, amikor egy kutató profilja kialakul. Éppen ezért szerencsésnek érzem magam, hogy bekerültem a CCL kutatócsoportjába. Cesar Hidalgónak a tudományos közegben és azon kívül is nagy szakmai tapasztalata van, sokat segít nekünk a releváns kutatási kérdések megfogalmazásában, illetve nagyon jó történetmesélő is, hasznos prezentációs technikákat lehet elsajátítani tőle.”  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.21. - 16:19:00