Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Bőrbetegségekben használt életminőség skálák mérési tulajdonságainak elemzése

2022-02-07 11:53:06

Az Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszék munkatársainak publikációja a világ vezető bőrgyógyászati folyóiratában

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Prof. Dr. Brodszky Valentin, Dr. Rencz Fanni és Szabó Ákos D1-es tudományos közleményét a British Journal of Dermatology tudományos folyóiratban publikálták. 

A krónikus bőrgyógyászati betegségek nagyban befolyásolhatják a betegek életminőségét. A kellemetlen tünetek (pl. viszketés, fájdalom) mellett, az érintettek az élet számos területén nehézségeket tapasztalhatnak, pl. az öltözködésben, sportolásban vagy a társas kapcsolatokban. A krónikus bőrgyógyászati betegségek kezelésére egyre több megoldás áll rendelkezésre. Sok esetben azonban a kezelések rendkívül költségesek (pl. biológiai gyógyszerek), így a hatékony forráselosztáshoz a döntéshozóknak minél valósághűbb információkra van szükségük a betegségben szenvedők terheiről. Az egészségügyi finanszírozási döntéseknél fontos szerepet játszanak az életminőséget mérő kérdőívek. A költséghatékony tervezéshez pedig elengedhetetlen az egyes mérőeszközök mérési tulajdonságainak megismerése.  

Szabó Ákos, a Corvinus Egészségügyi Közgazdaságtan Tanszékének akadémiai gyakornoka és a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója. A társszerzőkkel közösen publikált közleményében a világ 80-nál is több országában használt bőr-specifikus életminőség kérdőívek mérési tulajdonságait és informativitását elemezte és hasonlította össze haladó statisztikai módszereket alkalmazva, arra keresve a választ, hogy melyik a legjobb bőr-specifikus kérdőív. A Bőrgyógyászati Életminőség Index (Dermatology Life Quality Index, DLQI) kérdőív további érdekessége, hogy magyar fejlesztésű pontozási rendszere is van (DLQI-R), amelyet szintén a Corvinus munkatársai dolgoztak ki. 

A kutatás eredményei segítik az ismert bőrspecifikus életminőség-kérdőívek közötti különbségek megismerését, támogatják a megalapozott eszközválasztást a betegellátásban, kutatásokban és a finanszírozási döntésekben egyaránt.  

A teljes kutatás eredménye az alábbi linken olvasható.  

Névjegyek: 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.25. - 04:51:19