Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Az év levéltára 2022 díjat nyert a Corvinus Egyetem 

2023-04-25 10:10:36

Magyarország egyik legnagyobb egyetemi levéltára április 24-én vehette át az elismerést a Magyar Levéltárosok Egyesületétől. A díjjal egymillió forint jár, amelyet a levéltár fejlesztésére fordíthat a Corvinus.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Az indoklás szerint a Corvinus levéltára több mint három évtizedes magas színvonalon végzett szakmai munkájával, az egyetemi életbe és kutatásba való kiemelkedő beágyazottságával, magas szintű tudományos munkájával, színvonalas kiállításaival, konferenciáival és kiadványaival, kiemelkedő szolgáltatásaival érdemelte ki a díjat, valamint a Nemzeti Kulturális Alap által levéltári fejlesztésekre felajánlott egymillió forintot.  

A díjátadón Zsóka Ágnes, az egyetem akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta, a Corvinus levéltárában évtizedek óta magas színvonalú szakmai munka folyik. Az iratok terjedelme 900 iratfolyóméter, amelyet aktívan gondoznak a szervezet elhivatott munkatársai annak érdekében, hogy a forrásanyag könnyen elérhető legyen az érdeklődő kutatók, hallgatók számára.  

Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének (MLE) elnöke elmondta, az MLE díját páratlan évben a kis levéltárak közül választják – városi, egyházi és felsőoktatási intézmények köréből –, míg páros évben a nagy létszámmal működő szervezetek pályázhatnak. 

A Corvinuson őrzött levéltári anyag legrégebbi irata 1891-ből való. Az állomány saját hivatali iratokból és az intézményhez kapcsolódó magándokumentumokból áll, egyharmad részét az ún. hallgatói tanulmányi nyilvántartások (pl. törzskönyvek, államvizsga jegyzőkönyvek) teszik ki. Emellett ötezer fotó, valamint több professzori hagyaték, köztük Andorka Rudolf, Szabó Kálmán rektorok, Germanus Gyula kutató hagyatéka is itt található. A levéltár munkatársai 2018 óta oral history archívumot is felépítenek, őriznek beszélgetést például Berend T. Ivánnal, Jeszenszky Gézával, Király Júliával, Surányi Györggyel, Simai Mihállyal, Chikán Attilával, Rostoványi Zsolttal. A Corvinus levéltári munkatársainak szerkesztésében tavaly több mint 500 oldalas színvonalas egyetemtörténeti monográfiát is publikáltak. A levéltár vezetője, Zsidi Vilmos 2020-ban megkapta a Pauler Gyula-díjat, ami a szakmában elérhető legmagasabb állami kitüntetés. Jelenleg az 1920-1948 közötti hallgatói történeti adatbázis összeállításán és a vezető testületi ülések jegyzőkönyveinek digitalizálásán dolgoznak. 

Az elismerést – 2012. évi alapítása óta immár tizenegyedik alkalommal – az adott évben kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltári intézménynek ítéli oda a Magyar Levéltárosok Egyesülete. A díjátadót a Nyitott Levéltárak programsorozat kiemelt részeként tartották meg, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a nemzeti örökség egyedi és pótolhatatlan részét képező levéltári anyag hasznosulásához, a népszerűsítse a maradandó értékű iratok felhasználási módjait, valamint ismertebbé tegye a levéltári munkát.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.28. - 13:07:39