Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A turizmuskutatás és szakirányú továbbképzés meghatározó szereplőjévé vált a Corvinus Kutatóközpontja

2024-02-16 09:45:00

Bemutatkozójukon az is kiderült: az általuk szerkesztett Turizmus Bulletin a tizedik a hazai folyóiratok idézettsége szerint, és idéntől már angol nyelvű tanulmányokat is fogad, könyvsorozatukban pedig már 27. kötetet adják ki.

Budapesti Corvinus Egyetem

A mesterséges intelligencia a turisztikai kutatásokban is fontos téma lesz az elkövetkező időszakban. Többek között erről is szó volt a február elején tartott Kutatási Héten, amelynek egyik szekciójában a Mobilitás és Turizmus Központ (Fenntartható Fejlődés Intézet) vezetője, Jászberényi Melinda és kollégái bemutatták a Kutatóközpont tudományos eredményeit és tevékenységét. A program második felében pedig Farkas Jácint (BGE) és Raffay Zoltán (PTE) beszéltek a közelmúltban megjelent Utazástudomány: akadálymentességi dimenziók című, Gonda Tiborral (PTE) közösen jegyzett könyvükről.  

 

A Turizmus Bulletin, az automatizációkutatás és a szakirányú továbbképzések a fókuszban 

A Kutatási Héten − több más kutatóközpont mellett – a Turizmus és Mobilitás Kutatóközpont is bemutatta tevékenységük főbb pilléreit. 2017 óta a Kutatóközpont feladatai közé tartozik az 1997-ben alapított Turizmus Bulletin szakmai-tudományos folyóirat szerkesztése. Az akadémiai minősítéssel rendelkező tudományos folyóirat főszerkesztői feladatait Jászberényi Melinda látja el. A folyóirat turisztikai területen betöltött fontos szerepét mutatja, hogy az MTA Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya a hazai folyóiratok független idézeteinek száma alapján jelenleg a tizedik helyen jegyzi a Turizmus Bulletint. A közelmúltban külsőleg és tartalmilag is megújult lap 2024/1 száma már angol nyelvű tanulmányokat is befogad.  

Miskolczi Márk, a Turizmus Tanszék adjunktusa a Kutatóközpont tagjaként összegezte a Tématerületi Kiválósági Program keretében megvalósult, magasan automatizált járművek társadalmi és gazdasági hatásait vizsgáló kutatásuk eredményeit. TKP projekt keretében több aspektusból is elemezték a témát, például, hogy a magasan automatizált járművek, illetve a megosztott mobilitási szolgáltatások terjedése hogyan befolyásolja a turisztikai mobilitást, a turisták aktivitását. Többek között azt is vizsgálták, hogy az automatizáció hogyan jelenik meg az egyes európai városok városfejlesztési stratégiájában. A témával kapcsolatban számos hazai és nemzetközi folyóiratban jelentek meg tanulmányaik, 1 D1-es és 5 Q1-es besorolású folyóiratban közölt cikkük is született. Bár a Tématerületi Kiválósági Program lezárult, egy most induló OTKA Program keretében a kutatók tovább foglalkoznak a technológia elfogadásának vizsgálatával, illetve a mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldások szerepével az utazástervezésben, illetve turisztikai attrakciók fejlesztésével összefüggésben. 

A Központ oktatási tevékenységével kapcsolatban Kökény László adjunktus a 2017-től folyamatosan induló két turisztikai szakirányú továbbképzést emelte ki, amely szakok az országos visszajelzések alapján a turisztikai szakma megkerülhetetlen felnőttképzéseivé váltak. A kulturális turisztikai menedzser és szakközgazdász képzéseken a kulturális turizmus, a látogatómenedzsment és a művészeti szegmensben dolgozó szakemberek a legkorszerűbb tudással gazdagodnak évről évre. A turisztikai fejlesztési menedzser és szakközgazdász képzésre pedig a szállodaiparban, a rendezvényszervezésben, a vendéglátásban, a közigazgatásban és a pénzügyi intézményekben dolgozók jelentkeznek, legtöbbször azért, hogy szaktudásukat fejlesszék, korszerűsítsék. Az elmúlt években több mint 120 hallgató végzett a két képzésen, akik napjaink meghatározó turisztikai szakembereivé váltak.  

 

A Turizmus és Mobilitás könyvsorozat már a 27. kötetnél jár 

Az eseményen Jászberényi Melinda a Kutatóközpont tevékenységének negyedik pillérét alkotó Turizmus és Mobilitás könyvsorozatot mutatta be mint a könyvsorozat szerkesztője. Elmondta, hogy az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő online jegyzetek új dimenzióba helyezték a turizmus oktatását, mivel az alap-, mesterszakon, illetve a szakirányú továbbképzési szakokon oktatott valamennyi fontos témához és tárgyhoz elérhetőek már online könyvek a sorozatban.  Az Akadémiai Kiadó kimutatása szerint az utóbbi öt évben 32 turizmus profilú könyv jelent meg, ebből 27 kötődik a Turizmus és Mobilitás sorozathoz, így a tematikus sorozat jelentős publikációs felületet is biztosít a turisztikai területen kutató, oktató kollégáknak.  

A könyvsorozatban legfrissebbként megjelent Utazástudomány: akadálymentességi dimenziók című könyvet pedig Farkas Jácint, a kötet egyik szerzője mutatta be a Kutatási Héten. A kutató saját példáján keresztül szemléltette, hogy az akadálymentesség dimenziói messze túlmutatnak a fizikai korlátokon, és a mindennapokban filozófiai megközelítést igénylő problémákká válnak. Könyvükben a szerzők amellett érvelnek, hogy az emberi természet lényegi eleme az utazás, az új világok felfedezése, és nincs ez másként a mozgáskorlátozott emberekkel sem. Ahhoz azonban, hogy ők is egy valóban akadálymentes világban utazhassanak, a technikai feltételek megteremtésével párhuzamosan a társadalom gondolkodását is formálni kell.  

 

A Kutatóközpont aktuális eseményeiről és kutatási eredményeikről hivatalos Facebook-oldalukon, valamint a Corvinus Egyetem honlapján is folyamatosan beszámolnak. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 21:59:27