Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A központi bankok eltökéltek: az inflációt csak szigorú monetáris politikával lehet letörni  

2023-03-24 14:24:42

Nincs „ingyenebéd”: amíg az infláció magas, addig a szigorú monetáris kondíciókat fenn kell tartani, de a szigorítást a pénzügyi rendszer, a költségvetés és a reálgazdaság helyzete is megnehezítheti – állapították meg konszenzusosan a központi bankárok és a központi banki gondolkodást szorosan figyelemmel követő szereplők a Budapesti Corvinus Egyetem múlt pénteki nemzetközi konferenciáján.

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

A Budapesti Corvinus Egyetem adott otthont március 17-én A jegybankok új korszaka a feltörekvő piacokon című konferenciának, amelyen a jegybankok infláció ellen vívott csatája mellett szó esett a digitális jegybankpénz előnyeiről is.  

A konferencia világszínvonalú szereplőkkel foglalta össze az elmúlt 20-25 év gazdaságainak pénzügyi fejlődését, és a tudományos összegzésen túl tudománydiplomáciai jelentősége is volt. A nemzetközi pénzügyi intézmény 90 éves történelme során most látogatott először Magyarországra a Nemzetközi Fizetések Bankjának a vezetője. A posztot jelenleg betöltő Dr. Agustín Carstensnek az egyetem a konferenciához kapcsolódóan tiszteletbeli doktori címet adományozott” – mondta el Takáts Előd, a Corvinus rektora. 

Számos előadó érkezett a London School of Economics and Political Science (LSE) professzorai közül, ami Európa mérvadó műhelye a gazdaságpolitikai gondolkodásban. Jelen volt Ricardo Reis, a makroökonómia egyik vezető szakembere, Andrés Velasco, Chile volt pénzügyminisztere, az LSE professzora, egyben az ottani Social and Public Policy School dékánja. Érkezett professzor a Cambridge-i Egyetemről, magasrangú vezetők a Nemzetközi Valutaalaptól és a Nemzetközi Fizetések Bankjától is, ezért óriási tudománydiplomáciai eredmény, hogy ennek az eseménynek a Corvinus Egyetem volt a házigazdája.  

A konferencia kiindulópontja szerint a fejlődő piacok olyan változásokon mentek keresztül, amik abba az irányba mutatnak, hogy a gazdaságpolitikai, gazdasági sokkokat sokkal jobban képesek kezelni. A 20-25 évvel ezelőtti válságokhoz képest (tequilaválság, orosz válság, kelet-ázsiai válság) a fejlődő piacok a fejlettekhez képest jobban teljesítenek a jelenlegi, az egész világot érintő nagy válságok során (Covid, orosz-ukrán háború), korábban emeltek kamatot, mint a fejlett országok.  

A központi bankok eltökéltek: amíg az infláció magas, addig a szigorú monetáris kondíciókat fenn kell tartani 

A konferencián a globális infláció megjelenéséről és az az elleni küzdelemről szóló eszmecserében a résztvevők kiemelték, hogy eltökélt szigorú monetáris politikára van szükség. A monetáris szigorítás eredményeképpen ugyanis csökken a kereslet, enyhül az árakat felhajtó nyomás a gazdaságban, és az áremelkedés mérséklődik.  

A központi bank kamatemelése viszont hat a pénzügyi stabilitásra, ezért vizsgálni kell, hogy a gazdaság, illetve a pénzügyi rendszer milyen mértékű kamatemelést bír el komolyabb károsodás nélkül, ahogy azt is, hogy mit bír el a központi költségvetés mérlege (a magasabb kamatkiadások miatt), illetve a reálgazdaság (a túlzottan csökkenő kereslet ne forduljon recesszióba). A konferencia résztvevői – sok központi bankár és a központi banki gondolkodást szorosan figyelemmel követő szereplők – teljesen egyetértettek abban, hogy amíg az infláció magas, addig a szigorú monetáris kondíciókat fenn kell tartani, mert csak így lehet az inflációt leszorítani. El kell kerülni a lassan elszabaduló inflációval járó, 70-es évekhez hasonló helyzeteket.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.20. - 03:56:55