Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A fenntartható kutatás a hónap témája júniusban

2024-06-07 11:34:00

A májusi közösségi cselekvés után júniusban a fenntarthatósággal foglalkozó kutatásról lesz szó a hónap témája projektben.
Budapesti Corvinus Egyetem

Közösségi növényültetést szerveztünk, közösen festettünk a Tűzcsiholó Egyesülettel a munkatársi Garden Partyn, beszámoltunk a közösségi cselekvések fontosságáról és ott voltunk a kollégáink által szervezett termelői piacon is májusan. Júniusban is folytatódik a hónap téma projekt, ahol azt vizsgáljuk meg, hogyan lehetnek ezek a fenntarthatósági cselekvések szakmailag is megalapozottak, valamint hogyan támogathatják ezeket az akadémiai kutatások. 

A Kutatási Hét nyitónapján, június 10-én hétfőn a fenntarthatósági fókuszról lesz szó a kutatási stratégiában az ERS Hub szervezésében. A programon a fenntarthatósági stratégia és a kutatási stratégia összehangolásán dolgozunk közösen, melyre várjuk a munkatársak aktív részvételét. 

A szerdai napon pedig több fenntarthatósághoz köthető előadás is lesz, melyet jó szívvel ajánlunk az érdeklődőknek. Dr. Köves Alexandra “The different shades of green” címmel tart előadást, de szó lesz fenntarthatóságról és innovációról a turizmusban, valamint az új ESG-törvényről és a fenntartható banki működésről is. A kutatási hétről további részletek itt érhetők el. 

A hónap második felében pedig az egyetemen zajló kutatásokat mutatunk be, melyekkel hallgatóink és kollégáink járulnak hozzá egy fenntarthatóbb jövőhöz. Az Egyetem célja, hogy összhangban az Egyetem stratégiájával, 2030-ig nemzetközi hatású fenntarthatósági kiválósági központtá váljon, többek között azáltal, hogy a fenntarthatósági kihívások megoldását érdemben segítő tudományos eredményekkel áll elő.  

Ennek érdekében idén először a TDK-hoz kapcsolódóan 3 db ERS TDK különdíjat is kiosztottunk. A cél ezáltal hosszú távon az ERS fókuszú és ERS-sel kapcsolatos témákat tartalmazó TDK-dolgozatok és tudományos publikációk számának növelése. Az idei évben a díjazott hallgatók Csorba Melinda Lilla, Agárdi Flóra és Ugvári Borbála Zoé voltak. 

A díjazott hallgatókat egy négyfős bizottság választotta ki, melynek tagjai Marjainé Szerényi Zsuzsanna, a Fenntarthatósági menedzsment és környezetgazdaságtan Tanszék egyetemi tanára, Kiss Gabriella, a Döntéselmélet Tanszék egyetemi docense, Ócsai András, a Gazdaságetikai Központ egyetemi adjunktusa és Szabó László, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője voltak. A három legjobb dolgozatról hamarosan részletesen is beszámolunk majd. 

A TDK-dolgozatok díjazása mellett ERS Publikációs Nívódíjat is létrehozott az ERS Hub, mellyel a fenntarthatósági/ERS témákhoz kötődő publikációs tevékenység és kutatási kapacitás növelése, a szervezeti keretek biztosítása, valamint a belső és külső együttműködés ösztönzése volt a cél. Az ERS témakör 2023 évi összesített CKK pontszámát elérő, vagyis a Nívódíjban részesülő kolléga Kiss Gabriella volt.  

A díjra háromfős bizottság tett javaslatot melynek tagjai Fertő Imre, mint Doktori Iskola vezető az ERS témához kapcsoltan, Kerekes Sándor, mint emeritus ERS témában és Szántó Zoltán, mint kutatási rektorhelyettes és az ERS hub irányító testületének tagja voltak. 

2024 májusában újra elindítottuk a Hónap Fenntarthatósági Témája projektet, mellyel az a célunk, hogy minden hónapban egy-egy érdekes és releváns témát mutassunk be a Corvinuson. Júniusban a Kutatási Héthez és az ERS Hub által adott TDK- valamit Publikációs díjakhoz kapcsolódóan a fenntarthatósági kutatásokról írunk. A témához kapcsolódó, de a cikkből kimaradt corvinusos eseményeket, aktivitásokat, eredményeket szeretettel várjuk a mate.kovacs2@uni-corvinus.hu címen, és kiegészítjük a cikket.  

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.06.21. - 13:54:12