Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Új Szociográfia – A Magyarország Felfedezése Alapítvány felhívásának díjátadó gálája

Kötetbemutató és díjátadó gála
2024.04.13. 17:12
1093. Budapest, Fővám tér
Online esemény
Belépési díj: pl. 4000/fő
Információ: +36 1 234-56-78 / llet@uni-corvinus.hu

Budapesti Corvinus Egyetem

Lengyel György és Kiss Márta (szerk.): Milyen élet ez? Válogatás a Magyarország Felfedezése Szociográfia 2019 pályázati felhívás kiemelkedő pályaműveiből.

Milyen élet ez? A kérdést egy elkeseredett interjúalany teszi fel, s a válaszok sokféle nézőpontot jelenítenek meg. Az írások egy része a hétköznapi megélhetés és megküzdés változatos eseteit mutatja be: mi történik egy távolsági buszon reggel a városba tartva, egy multinacionális cégnél, vagy egy hajléktalan szállón? Más részük az élményszerzés, a szabadidő színtereinek és szokásainak rekonstruálását kísérli meg: milyen az élet egy alternatív kocsmában, a madarászok, a vadászok, vagy a japán tárgyakat gyűjtők körében?

Interjúk, fotók, dokumentumelemzések és a képzelet alkotóereje segít felidézni svábok, zsidók, szerzetesek huszadik századi megpróbáltatásait a múltidézés során, s esettanulmányok tárják fel a munkássorsok alakulását a rendszerváltozást követően.

Van írás, amelyik egy nyolcvan évvel korábbi iskolavizsgálat megismétléséről számol be, s megint másban egy egyetemi tanár vall a szociográfia oktatása során szerzett tapasztalatairól.

A tematikus sokszínűség annak köszönhető, hogy a Magyarország Felfedezése Alapítvány 2019-ben pályázatot hirdetett folyóiratcikk terjedelmű szociográfiákra, melyek egy-egy társadalmi jelenséget a személyesen szerzett információk hitelességével tárnak fel, s ha kell, hasznosítják a szociofotó eszköztárát is. A kötet a pályaművekből ad válogatást. Az írások a társadalmi jelenségek széles körét ölelik fel, s közös vonásuk a valóságismeretre, empátiára és megértésre törekvés.

A beszélgetés online módon lesz követhető.

A díjat átadják: Lengyel György Kiss Márta

Felkért hozzászóló Sztáray Kézdy Éva

Moderátor: Letenyei László, Tóth Pál Péter 

Kövesd élőben: Facebook, Zoom 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.13. - 15:12:06