Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Projektösszegző workshop

Önvezető járművek társadalmi-gazdasági hatásai
2022.11.21. 13:30 – 2022.11.21. 15:00
1093. Budapest, Fővám tér 8.
Információ: laszlo.kokeny2@uni-corvinus.hu

A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében a 2019-2022 között zajló kutatási projekt összegzésére, a legfontosabb eredmények ismertetésére kerül sor.

A negyedik ipari forradalom hatására társadalmi-gazdasági környezetünk meghatározó átalakuláson megy keresztül. Az automatizáció fejlődésével növekvő számban jelennek meg és terjednek a humán erőforrás részleges vagy teljes kiváltására alkalmas gépek, melyek a közeljövő városi személyközlekedési rendszerét és turizmusát is alapjaiban formálhatják.

Az önvezető személygépjárművek tesztelése már világszerte 136 város közútján zajlik, a részleges önvezető funkciókkal ellátott járművek (SAE – 2. szint) pedig már kereskedelmi forgalomban (például Tesla modellek), illetve megosztott mobilitási szolgáltatások formájában (például UBER, Waymo) is elérhetővé váltak.

Ennek ellenére az önvezető technológia vizsgálata a társadalomtudományok területén még kevéssé van előtérben, különösen a közép-kelet-európai régióban. Ebből kiindulva, a kutatási projekt a témakört övező feltáratlan kérdések vizsgálatát tűzte ki célul, mely során elsősorban az önvezető járművek turisztikai célú mobilitásban betöltött szerepének feltárására, valamint a szektort érintő lehetőségek és veszélyek azonosítására került sor.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 05:15:14