Ugrás a fő tartalomra
Vissza az eseményekhez

Online esemény: “Forest biomass for decarbonisation”

Kompromisszumok a biomasszából előállított energia és a szénmegkötés eszközeként használt erdei fa között.
2023.04.20. 10:00 – 2023.04.20. 12:00
Online

Kapcsolódó elérhetőségek

Kapcsolódó hírek

Kapcsolódó események

Nyelv: angol 

A biomassza régóta bevált megújuló energiaforrásként kiemelkedő szerepet játszik az európai dekarbonizációs politikában. A fakitermelés azonban csökkenti az erdők széndioxid-elnyelő képességét, így a nettó hatás nem feltétlenül eredményezi a szükséges kibocsátáscsökkentést. Az erdők védelmezői már régóta követelik a fás biomassza energetikai célú felhasználását célzó pénzügyi támogatások megszüntetését, valamint azt, hogy a fás biomassza többé ne számítson bele a megújuló energiára vonatkozó célkitűzésekbe, annak érdekében, hogy az erdők megőrizzék széles körű és kritikus jelentőségű szolgáltatásaikat, például a szén-dioxid megkötését, a biológiai sokféleséget, illetve az egészséget és a pihenést. 

2022 őszén az Európai Parlament példátlan vitát tartott a fás biomassza nem megújuló energiává minősítéséről a megújuló energiáról szóló irányelv aktualizálása során, de végül ellene szavazott. Sokan azonban úgy látják, hogy ez az első lépés afelé, hogy a fás biomassza kikerüljön a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv hatálya alól. 

A workshop célja, hogy kiegyensúlyozott vitát folytasson arról, hogy az erdőknek milyen szerepet kellene játszaniuk a mai éghajlat-politikában. A REKK célja, hogy olyan előadókat mutasson be, akik összefoglalják a politikai gondolkodás jelenlegi állását, érvekkel a nagyobb változtatások mellett és ellen. Emellett a REKK bemutatja a nemrégiben kifejlesztett szakpolitikai elemző eszközét is, amely az erdők szén-dioxid-elnyelésének költséghatékony és eredményes optimalizálására szolgál. 

Előadók: 

  • Biljana Kulišić, Energiaügyi Főigazgatóság, Európai Bizottság 
  • Linde Zuidema, vezető tanácsadó, Trinomics 
  • Daniel Reinemann, szakpolitikai tisztviselő, Bioenergy Europe  
  • Rácz Viktor, tudományos főmunkatárs, REKK 

Az online workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.13. - 22:33:41