Komposztálás közösségben: Legyél te is komposztgazda!
_20251007031053.png)
Időpont: 2025. október 9., 18:00 – 20:00
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, C épület, C.107-es terem
Nyelv: Magyar
Facebook-esemény (Az esemény ingyenes és regisztrálni sem szükséges)
Tudtad, hogy háztartási hulladékunk közel egyharmada biológiailag lebomló szerves anyag, amit nem kellene a kommunális kukába dobnunk? Étkezéseink lábnyoma nem a tányéron ér véget: komposztálással értékes humuszt készíthetünk, amivel csökkenthetjük az élelmiszerhulladék mennyiségét és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb városi élethez.
Most te is elsajátíthatod a városi komposztálás alapjait! Csatlakozz a Corvinuson megrendezett Komposztgazda workshophoz, ahol Udvarnoki Tünde, a COMPOT agyag beltéri komposztálók megálmodója mutatja be:
-
milyen alternatívák érhetők el a városi komposztáláshoz,
-
hogyan működik a beltéri komposztálás,
-
mi kerülhet és mi nem kerülhet a komposztálóba,
-
miként építhetünk közösséget a komposztálónk köré.
Tanulj egyszerű, praktikus módszereket, és válj te is komposztgazdává! Mindenképp gyere el, ha egyetemi közösséged (szakkollégium, diákszervezet, munkatársi szervezeti egység) is szívesen csatlakozna hozzánk és lenne komposztgazda: ezen az alkalmon minden szükséges információt megadunk a csatlakozásról.
A komposztálás mellett szó lesz a Corvinus Science Shop talajegészség oktatásával foglalkozó projektjéről, a #LOESS-ről is. A komposztálás nemcsak a konyhai hulladék csökkentésére és a szerves anyag visszaforgatására alkalmas, hanem a talajjal való kapcsolatunk is építhető általa. Szó lesz a projekt eddigi eredményeiről és az elkészült, bárki által használható eszközökről, például egy játékos applikációról és egy talajos tömegtérképező eszközről is.
Az esemény része a Corvinus egy évvel ezelőtt indult Közösségi Komposztálás projektjének. Két szakkollégiumban indult el beltéri komposztálás COMPOT-edényekben Udvarnoki Tünde szakmai támogatásával tavaly ősszel, a folyamatról kutatás is készül. Ezt a projektet szeretnénk folytatni a 2025-26-os tanévben is új helyszínek belépésével, már munkatársi szervezeti egységekkel is.
A Hónap Fenntarthatósági Témája projekt októberi eseményei a fenntartható étkezésről szólnak. Akár ehhez, akár más témákhoz szívesen vesszük hallgatóink, munkatársaink és közösségi partnereink ötleteit, megjegyzéseit, együttműködési javaslatait is a dean.sustainability@uni-corvinus.hu címre.