Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Enyedi Ildikó film és Mozikvíz is lesz a csütörtöki Filmklubban

Az én XX. Századom című Enyedi Ildikó rendezte filmmel folytatódik a Filmklub, ami előtt Mozikvíz is lesz.
2023.10.12. 18:00
Budapesti Corvinus Egyetem

Helyszín: Corvinus Egyetem, Főépület, Faculty Club, Színházterem 

Nyelv: magyar 

Az én XX. századom, Enyedi Ildikó filmje 1989-ben készült. „Az én XX. századom előzmény nélküli. Rokontalan alkotás a magyar filmművészetben„- írja Bikácsy Gergely a Filmvilágban az alkotásról. 

„Az én XX. századom, azon kívül, hogy egy képzeletbeli huszadik századról szól, két egymástól korán elszakadt árvalány története, Dóráé és Lilié. Meg a kicsit tétova, talán tudós, talán világutazó férfiúé, akit mind a két lány becsapott már ebben a történetben. A férfi csak most döbben rá, hogy akik becsapták, ketten vannak. Vagy mégsem? 

Tükrök játékának az áldozata, vagy érzelmeié? Vagy általában a női nemé? Nincs szem, mely különbséget tenne a film két hősnője között. A luxus-szajha Dóra, és a gátlásosan eltökélt terroristalány, Lili talán ugyanannak a jelenségnek kétfajta kisugárzása, inkarnációja. „Melyik kell neki? Dóra vagy Lili? Talán mindkettő? Két nő kell neki?” – suttognak a tükörlabirintushoz illően foncsoros hangok. 

Hősünk nem tud válaszolni: éppen olyan megilletődött és néma, mint a csacsi, de vele ellentétben szívét mintha nem emelkedett derű töltené el. Számára az élet megoldandó problémahalmaz, mint ahogy azt a századelő nőgyűlölő osztrák filozófusa elő is írja a férfiaknak. Dóra vagy Lili? Van olyan fontos rejtély ez, mint az elektromosság titka.”  

A beszélgetés moderálásában Sipos Júlia mellett ezúttal az egyik állandó Filmklub-tag is segít, és elindul a vetítések előtti Mozikvíz játék is! Ki ismeri jobban a filmek világát? Mindenkit szeretettel várnak erre a filmnézős és kötetlen beszélgetős alkalomra a szervezők. 

Spoiler: “Tudtad, hogy a rendezőnő is ezen az egyetemen végzett?” 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 05:47:29