Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Climate Impact Investing – Dr. Tiziano De Angelis kutatási szemináriuma

Dr. Tiziano De Angelis, a Torinói Egyetem közgazdasági, pénzügyi és biztosítási matematika professzora a Budapesti Corvinus Egyetemen tart szemináriumot a klímaváltozás elleni pénzügyi befektetések témájában.
2024.04.15. 11:40
Budapesti Corvinus Egyetem

Időpont: 2024-04-15, hétfő, 11:40-13:00 

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Intézete E.279.1. terem. (Corvinus főépület E, második emelet) / Offline rendezvény, real-time közvetítéssel a Teams linken keresztül 

Dr. De Angelis angol nyelvű előadásának témája, hogy a zöld befektetés hogyan ösztönzi a vállalatokat szén-dioxid-kibocsátásuk mérséklésére azáltal, hogy megemeli a leginkább szén-dioxid-intenzív vállalatok tőkeköltségét. A vállalatok kibocsátása csökken, ha a zöld befektetők vagyoni részesedése és az éghajlati externáliák iránti érzékenységük nő. Megmutatjuk, hogy a zöld befektetők hatása irányítja elsősorban a vállalatok hosszú távú kibocsátását.   

A vállalatokat tovább ösztönzi kibocsátásuk csökkentésére, ha a zöld befektetők szigorúbb éghajlatvédelmi szabályozást és az éghajlattal kapcsolatos technológiai innovációkat várnak. A jövőbeli éghajlati kockázatokkal kapcsolatos fokozott bizonytalanság azonban enyhíti a zöld befektetők által a vállalatok tőkeköltségére gyakorolt nyomást, és arra ösztönzi őket, hogy növeljék kibocsátásukat. Az amerikai adatokra kalibrált modellünk azt sugallja, hogy bár hatékony, a zöld befektetők hatása korlátozott marad, tekintettel jelenlegi vagyoni részesedésükre és gyakorlatukra. 

Az esemény offline, de az alábbi linken elérhető Microsoft Teamsen keresztül is. 

Dr. Tiziano De Angelis, David Zerbib és Peter Tankov (ENSAE) teljes közös tanulmánya ezen a linken található.  

Dr. Tiziano De Angelis további kutatásairól hivatalos tudományos oldalán lehet tájékozódni. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.04.27. - 08:39:05