Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

A magyarországi gázpiac elmúlt évének áttekintése – REKK workshop

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont hagyományos gázévet értékelő eseményén az energiaválságra adott reakciókat és a jövőbeni lehetőségeket is értékelik a résztvevők.
2022.11.17. 09:30 – 2022.11.17. 12:00
1093. Budapest, Fővám tér 8.
Faculty Club
Információ: katalin.varga@rekk.hu
Corvinus Épület

Az elmúlt évben Európa földgázpiacai gyökerestül felfordultak. Oroszország először a kínálat fokozatos visszatartással manipulálta a piacokat, melyre Európa gyorsan és hatékonyan reagált. Rövid távon az orosz gázt LNG-re cserélte a kontinens. A 80 százalékos betárolási céllal és az orosz gáz kiesésével hatalmas addicionális LNG-igény jelent meg Európában. A globális LNG-piacok erre rugalmasan reagáltak, ami erősen felhajtotta az ázsiai árakat: az elmúlt tíz évben először kereskedett Európa prémiummal az ázsiai piacokhoz képest. Nyár végére a tárolói célok teljesültek, Európa minden eddiginél felkészültebben várja a telet.

A következő tél gázellátása Európában biztosnak látszik, de az orosz gáz nélkül hogyan tölthetők fel a tárolók jövőre? Milyen áron vehetünk gázt a következő hónapokban? Visszatér-e az európai piac a háború előtti árszintekre vagy stabilizálódnak a magas gázárak? Mit tehet Európa és Magyarország, hogy hosszú távon is megfizethető energiához jussanak a háztartások, az ipar és az erőműveink? Ezeket a kérdéseket járják körbe a REKK hagyományos gázévet értékelő rendezvényén.

A részvétel a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói és dolgozói számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 02:07:37