Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Az egyetemi vezetőség közleménye az őszi tanévkezdésről

Egyetemi vezetőségi rendelkezés az őszi tanévkezdésről.

Tisztelt Egyetemi Polgárok!

A következő tanév megkezdésének tervezése során a jelenlegi legnagyobb kérdés, hogy a COVID-19 esetleges második hullámának lehetőségeit is mérlegelve miként készülhetünk fel az évkezdésre. Az Egyetem oktatási (nem egészségügyi) intézmény, így törekevései célja nem lehet a járvány megelőzése, vagy annak egészségügyi megközelítésű kezelése, hanem a járványügyi kockázatok kiszámítható csökkentése addig a mértékig, amíg a működőképesség fenntartása biztosítható. Természetesen ez az alapelv a veszélyhelyzet ismételt elrendelése, vagy egyéb kormányzati intézkedések hatására változhat, de a jelenlegi információk alapján ezzel az alapelvvel kíséreljük meg kialakítani azt a feltételrendszert, amely a normál működéshez közelítő évkezdést biztosíthat számunkra. A tervezett intézkedések hivatalos megjelenése (elnöki testületi rendelkezés formájában) legkésőbb 2020. augusztus 7. napjáig várható; szövegezésük, előkészítésük zajlik. Az intézkedés lényegi tartalmi elemei várhatóan a következők lesznek.

  • A 40 főnél nagyobb előadások online (valós idejű, nem valós idejű) kerülnek megtartásra, ezzel is csökkentve a járványügyi kockázatot, míg az ennél kisebb létszámú kurzusok esetén személyes jelenléttel történő oktatás megvalósítására kell törekedni.
  • A 40 fő alatti oktatási egységek (jellemzően szemináriumok) esetében a személyes jelenlét melletti oktatás a cél olyan különböző oktatási formák mellett, amelyek az egy időben, zárt térben jelenlévő hallgatói létszámot optimalizálni képesek. Ezen oktatási formák megválasztása – meghatározott keretek között – az intézetvezetők feladata és hatásköre.
  • Tekintettel arra, hogy a külföldi hallgatók beutazási és elhelyezési nehézségekbe ütközhetnek, számukra biztosítani szükséges az online oktatás lehetőségét.
  • A kollégiumokban külföldi hallgatót (ide értve az IOK előkészítő képzésében résztvevő hallgatóit, a Study Abroad programok hallgatóit, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram hallgatóit is) nem tud az Egyetem elszállásolni, mivel a szálláshelyek nem alkalmasak egészségügyi elkülönítésre, karantén kialakítására, azaz a külföldi hallgató magyarországi tartózkodása csak a hallgató saját kockázatára történhet.
  • A maszk viselése (a száj és az orr eltakarása) az Egyetem közösségi tereiben és tantermeiben, valamint a tanulmányi, hallgatói ügyek intézése során – abban az esetben, ha a védőtávolság megtartása nem biztosítható vagy egyéb védőeszköz alkalmazására nincs lehetőség – kötelező lesz mind a hallgatók, mind a munkatársak számára.
  • Az épületeink területén tovább növeljük a kézfertőtlenítő pontok számát.

A fenti intézkedések mindenképpen komoly korlátozásokat jelentenek életünkben, de ezek segítségével a normálishoz közeli működést látunk biztosíthatónak, így bízunk benne, hogy az egyetemi polgárság – ahogyan tavasszal is – fegyelmezetten és felelősen segíti intézményünket ebben a nehéz időszakban. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.07.27. - 01:28:23