Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Átalakul a nyelvoktatás a Corvinuson

Az egyetem Idegennyelvi Oktató- és Kutatóközpontja új stratégiát kap, a Corvinus Nyelvvizsgaközpont akkreditációja idén már nem újul meg, a hallgatók októbertől más intézményeknél tudnak majd vizsgázni.

Kapcsolódó posztok

Kapcsolódó események

Corvinus Épület

 A Corvinus nagy hangsúlyt helyez a nyelvismeretre, a szakokhoz tartozó nyelvi kompetenciákkal kapcsolatos elvárások magas szintűek és változatlanok. Az egyetem stratégiai célja, hogy képzési portfóliójában az angol nyelvű képzések arányát növelje. Jelenleg a corvinusos alapszakoknak már több mint fele angolul vagy angolul is indul, a mesterképzéseknek pedig csaknem kétharmada angolul vagy angolul is elérhető. Ennek érdekében arra ösztönzi a hallgatókat, hogy idegen nyelvi kompetenciáikat az idegen nyelvek aktív használatára fordítsák már a munkába állás előtt, a tanulás ideje alatt is. Ennek megfelelően az egyetem Idegennyelvi Oktató- és Kutatóközpontja új stratégiát kap, amelynek révén a központ – az eddigi magas szintű feladatellátás mellett – még komplexebb nyelvoktatást fog nyújtani a hallgatóknak. A Corvinuson szaktól függően egy vagy két nyelv ismeretére van szükség a diplomaszerzéshez. Ha egy nyelv a feltétel, akkor két féléven keresztül heti két sáv nyelvoktatás térítésmentes, hogy ha két nyelv a feltétel, akkor négy féléven át heti két sáv. A nyelvi kompetenciák meglétét pedig az angol nyelvű diploma sokkal inkább kifejezi, mint maga a nyelvvizsga. 

 Ezzel párhuzamosan az egyetem felülvizsgálta a Corvinus Nyelvvizsgaközpont jövőjét is, és mivel az nem kapcsolódik szervesen az egyetem szigorúan vett oktatási és kutatási alaptevékenységéhez – és gazdasági szempontból sem indokolt a fenntartása –, a Corvinus vezetése arról döntött, hogy az intézmény kétévente megújítandó akkreditációját idén már nem újítja meg. Az októberi és későbbi nyelvvizsga-időpontokra már bejelentkezett diákokkal az egyetem már felvette a kapcsolatot, és egyeztet a már befizetett díjak teljes visszatérítéséről. Ők a számos szereplőből álló magyar nyelvvizsgapiac más intézményeinél tudják majd letenni vizsgáikat. A nyelvvizsgaközpontban dolgozó nyelvtanárokat továbbra is foglalkoztatja a Corvinus a nyelvtanításban, az adminisztratív kollégák az egyetem más területein folytatják munkájukat.  

 A nemzetközi tanulmányok szakosoknak továbbra is lehetőségük van szaknyelvi ismereteiket megmérettetni, hiszen a szak elvégzéséhez olyan szaknyelvi kompetenciát kell igazolni, amely a nemzetközi kapcsolatok szaknyelven kívül gazdasági vagy jogi szaknyelvi nyelvvizsgával is teljesíthető. 

A Corvinus Idegennyelvi Oktató- és Kutatóközpont vezetői feladatait szeptember 1-től a Nyelvvizsgaközpont igazgatója, Erdei József látja el.  

Az Egyetem vezetése ezúton is köszönetét fejezi ki Dobos Ágotának, az IOK nyugdíjkorhatárt betöltő eddigi igazgatójának több évtizedes eredményes vezetői munkájáért, aki a továbbiakban a Nemzetközi Felkészítő Program szakfelelőseként és nyelvtanárként folytatja szakmai tevékenységét. 

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.03.28. - 20:28:49