Ugrás a fő tartalomra
Vissza a főoldalra

Tárgyalás szimuláció és bevezető előadás 2020.02.25.

A II. KDSZ Kedd keretében most Tárgyalás szimulációt és egy rövid bevezető előadást tartottunk.

Leírás *

A II. KDSZ Kedd keretében most Tárgyalás szimulációt és egy rövid bevezető előadást tartottunk. Az eredeti program Vitakör lett volna, de sajnos Gyuri nem tudta vállalni, így új lehetőségek után kellett néznünk. Ennek érdekében elöször is az elnök úr vezetésével egy rövid bevezetést kaphattunk A kapitalizmus jövője félévbe. Ennek érdekében először megpróbáltuk közösen definiálni mi is az a kapitalizmus, majd néhány létezó definíció segítségével pontot tettünk a kérdés végére. Ezekután bemutatásra került a kapitalizmus működése egy marxi és egy schumpeteri nézőpontból. A továbbiakban a kapitalizmus szakaszolásait ismerhettük meg két fontos szakirodalmi hivatkozás alapján. Az előadás végén, pedig felmerült a kérdés: Milyen lesz a kapitalizmus következő korszaka? Egyáltalán kapitalizmus lesz-e az? Ennek megfejtésének nyomába eredünk “A kapitalizmus jövője” félév 5 vendégelőadásának a segítségével.
A bevezető előadás után Tárgyalás szimulációra került sor, amely csapatos formában történt meg. A szimuláció segítségével egy rendhagyó 2028-as kormányülést kellett modelleznünk, ahol 5 szereplő (csapat) vett részt és 1000 milliárd forint elköltése volt a dolguk. A játék menete az volt, hogy miután minden csapat megkapta a szerepét volt egy felkészülési idő, mely alatt a programot kellett kialakítani, és a tárgyalási stratégiát. A felkészülés után minden csapatból egy ember prezentálta az elképzeléseit. Ezekután, pedig minden csapatból egy ember delegálásával létrejött a Kormányülés, melyet a miniszterelnök vezetett. Ennek keretében egy adott idő intervallum alatt kellett konszenzusos döntést hozniuk a közös programról. Ennek folyamán mindenki próbálta a saját szerepkártyájában leírt érdekeket képviselni.  A vita heves volt és érzelmekkel teli. Mindenki próbálta saját érdekeit képviselni, ugyanakkor mindenki próbált kompromisszumra is törekedni annak érdekében, hogy a megállapodás megszülessen. A tárgyalás végén már majdnem úgytűnt, hogy nincs esély a környezetvédelmi minszter meggyőzésére, de végülis a miniszterelnök taktikázásával végülis sikerült konszenzusos döntést hozni kicsit túl futva a megengedett idő intervallumon. A végeredmény az alábbi programban testesült meg: 

Igen, Igen – Gyere Bátran Magyarország Program (1000 millárd)

  • Alapjövedelem bevezetése – 300 milliárd Ft
  • Napenergia program – 100 milliárd Ft
  • Elektromos autók program – 150 milliárd Ft
  • Vasúti fejlesztések támogatása – 250 milliárd Ft
  • Vállalkozások támogatása – 200 milliárd Ft
  • Tartalék – 100 milliárdA program sajnos túlcsúszott az 1000 milliárdos kereten, szóval a következő ülésen a pénzügyminiszter nagy örömére a kormánynak adóemelésről kell döntenie. Viszont a siker, hogy a kormány nem bukott meg és a közvélemény kutatók szerint a program bejelentése után kormány népszerűsége növekedni kezdett és újra nagy esély van arra, hogy a kormány megnyerje a 2030-as választásokat. 

A Tárgyalás szimuláció lezárultával tovább mentünk az Albert Bárba, hogy egy két hideg alkoholos vagy anélküli ital mellett megbeszéljük a tárgyalás izgalmait. 


Mindekinek köszönjük a részvételt!


   

Kapcsolódó bejegyzések

Vágólapra másolva
X
×
GEN.:2024.05.22. - 01:48:26